Annons

Utflykt till en pärla i Kalmarsund

Vägskylten med texten Båt till Garpens fyr som möter alla på väg till Garpen, är första steget på äventyret till denna vackra ö.
Bergkvara • Publicerad 26 augusti 2024
Annika Fribergs mamma, Elna Sjöholm, flyttade ut på Garpen när hon bara var ett år.
Annika Fribergs mamma, Elna Sjöholm, flyttade ut på Garpen när hon bara var ett år.Foto: Lina Watanen

Klockan är 10.45, det är torsdagsförmiddag. Som så många andra dagar denna sommaren skiftar vädret något mellan sol och värme och småmulet. Vid träbordet intill ena bryggan i Bergkvara hamn sitter en man med kamera. En familj är på väg till samma plats. De ska alla ut till Garpens fyr, och väntar på båten Gustav som ska ta dem ut till ön. En båt som döpts efter Gustav Sjöholm, som föddes på ön. Och som i allra högsta grad har koppling till familjen som denna dag är på väg ut till Garpen.

– Min mamma växte upp på ön, berättar Annika Friberg, när vi frågar varför familjen bestämt sig för att göra en utflykt just till Garpen.

Annons

Annika berättar att hennes mamma, Elna Sjöholm, som ettåring flyttade ut till Garpen. Året var 1917. Annikas morfar var alltså den legendariske fyrvaktaren och fyrmästaren Hjalmar Sjöholm. Och Gustav Sjöholm, hennes morbror. Hjalmar pensionerade sig 1941 och flyttade då med sin fru iland.

– Morfar dog strax efter att han kom iland, och honom hann jag aldrig träffa. Men mormor, som dog 1973, tillbringade jag mycket tid med. Så från henne och min mamma har jag hört mycket historier om tiden på Garpen.

Foto: Lina Watanen

Exempelvis om den tragiska tragedin för snart 100 år sedan, den 26 juli 1925, då tio ungdomar omkom i en båtolycka mellan Bergkvara och fyrplatsen.

– Tre av min mamma syskon drunknade, och jag tror även det var fyra barn från Blekinge och några från Bergkvaratrakten. Totalt var min mamma och de tolv syskon.

Annika har också fått berättat för sig när hennes mamma och syskonen i samband med att själva fyren byggdes om, 1934, hjälpte till att servera byggarna mat under arbetet.

– Sist jag var ute på ön var 2018, då vi hade kusinträff. Ja, du var ju med då också, säger Annika och tittar mot sin dotter, Josefine.

Vattnet i Kalmarsund, runt ön, är lurigt och vädret kan snabbt skifta. Det finns även en hel del luriga, steniga områden.
Vattnet i Kalmarsund, runt ön, är lurigt och vädret kan snabbt skifta. Det finns även en hel del luriga, steniga områden.Foto: Lina Watanen

Denna dagen ska även Josefines man Mattias samt deras barn Sigrid och Elvira få komma ut till ön.

– Det är första gången för oss. Det ska bli intressant att se själva fyren och dess uppbyggnad, den är ju väldigt gammal, säger Mattias.

– Och det blir trevligt för barnen att få lite släkthistoria, säger Josefine.

Annika nickar.

Annons

– Ja, det ska bli roligt att berätta lite för mina barnbarn, om alla historier jag hört från min mormor.

Nyligen besökte Annika ön där hennes mor växt upp, och med sig hade hon dottern Josefine Friberg, svärsonen Mattias Lind och barnbarnen Sigrid och Elvira Lind Friberg.
Nyligen besökte Annika ön där hennes mor växt upp, och med sig hade hon dottern Josefine Friberg, svärsonen Mattias Lind och barnbarnen Sigrid och Elvira Lind Friberg.Foto: Lina Watanen

Båten Gustav lägger plötsligt till vid bryggan, och det är dags för resenärerna att ta plats. Undertecknad och ett par till får vänta på en extratur, då båten endast får ta tolv passagerare. Paret som får vänta är Emma Bergström och Fredrik Söderberg.

– Vi kommer från Närke, från Stora Mellösa utanför Örebro. Förra sommaren åkte vi uppåt landet, och i år bestämde vi oss för att åka neråt, till Småland, förklarar Fredrik.

Det är deras premiärbesök i landskapet. Och i en broschyr som tipsade om guldkorn i Småland, fann de bland annat Garpens fyrplats.

– Det kändes som ett trevligt utflyktsmål, med en gammal miljö. Vi gillar båda två gamla gårdar och kulturhistoriska miljöer, säger Fredrik.

Under en veckas tid semestrar de på olika platser runt om i Småland.

– Vi kuskar runt i husvagn och har varit i Eksjö trästad, på Höglandet och Visingsö. Och vi planerar att stanna i Stensjö by på hemvägen, säger Emma.

Alice Nyström arbetar i sommar som båtgast ombord på Gustav.
Alice Nyström arbetar i sommar som båtgast ombord på Gustav.Foto: Lina Watanen

25 minuter senare befinner sig undertecknad, Emma och Fredrik samt ytterligare ett par som dök upp, ute på Kalmarsund. På väg ut till Garpen.

– Ibland kör vi någon extra tur. Alla kommer i alla fall hem från ön, det är ingen fara, ler Alice Nyström.

Hon har slutat nian och sommarjobbar som båtgast, vilket innebär att hon hjälper till att kasta loss och förtöja samt sälja och kontrollera biljetter.

Annons

Ordinarie turlista består av sex avgångar från Bergkvara. Ganska ofta blir det sju, ibland även åtta turer. Dagens befälhavare, eller skeppare, Johan Ohlander, har dessutom kört sälsafari på morgonen.

– Idag hade vi en riktigt bra morgontur, med sex, sju sälar runt båten. Förra veckan var det över 15 sälar nära båten. Det sägs att det är mer säl i år, och det känns som att det stämmer.

Det är tredje året Johan hjälper till att bemanna Gustav.

– Det är superkul och så roligt att köra, så det är svårt att låta bli. Man får så mycket tillbaka. Folk är glada och positiva, och barnen är nyfikna på hur båten fungerar.

Johan Ohlander arbetar till vardags på Xylem, men under sommartid hjälper han även till att köra båten Gustav som tar besökare till och från Garpen. Han kör även sälsafari, även det i Garpens vänners regi.
Johan Ohlander arbetar till vardags på Xylem, men under sommartid hjälper han även till att köra båten Gustav som tar besökare till och från Garpen. Han kör även sälsafari, även det i Garpens vänners regi.Foto: Lina Watanen

För att få köra båten krävs att han har godkänt läkarintyg och färgtest samt behörigheten fartygsbefäl klass 8. Johan har mer bakgrund än så, då han har studerat fartygsbefäl-maskinbefäl på Sjöfartshögskolan i Kalmar.

– Till vardags jobbar jag som gjutare och smältare på Xylem, så det är något helt annat än det här. Och så är jag engagerad i sjöräddningssällskapet. Ett mål är att vara på kustbevakning, och få jobba ombord på en båt.

Fyrplatsen som visserligen syns rätt tydligt från land, är plötsligt nära. Den 27 meter höga fyren reser sig mot skyn. Johan lägger till vid bryggan, passagerarna släpps ut och alla är redo att gå på äventyr och upptäcka den vackra ö som de precis har gått iland på.

Lina WatanenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons