GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Takkronor av glasmästaren Erik Höglund och Torsåssmed

Publicerad 30 juli 2022
Foto: Lina Watanen

"Jag har alltid tyckt om Erik Höglunds konst", säger Ronny Ramberg. Han är engagerad i kulturföreningen Olssonska gården, och under sommaren har han valt att låna ut delar av sina privata Höglundverk. I taket i ett av rummen inne i mangårdsbyggnaden hänger tre takkronor. Prismor och andra glasdetaljer är gjorda av glaskonstnären tillika skulptören Erik Höglund. Han var verksam vid Boda glasbruk under åren 1953-1973, men samarbetade senare även med glasbruk som Pukeberg och Lindshammar. Smidesdetaljerna i takkronorna är gjorda av en lokal konstsmed, från Torsås kommun. Axel Strömgren, som arbetade tillsammans med Erik Höglund, på Boda glasbruk. "Axel var bland annat verksam i Karsbo, en bit från Trollefjäll, där jag växte upp. Jag minns att han gick förbi ibland och att min far bjöd honom på lite brännvinn", berättar Ronny Ramberg.

Förutom takkronorna visas även en del glas, och på en skänk finns boken för den som vill läsa mer om den välkände glaskonstnären. "Tidigare somrar har jag visat Gullabohönor och Torsåstuppar här på Olssonska gården. Jag är lite av en samlare, eller snarare sakletare", ler Ronny Ramberg.

Lina WatanenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.