GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Paulina och Lukas skapar sina egna och unika möbler

Ganska snabbt när man tittar sig runt hemma hos Paulina Mezuk och Lukas Hirsch förstår man att här bor ett par som gillar inredning. Och inredningen är inte vilken som helst. De flesta möbler har paret själva har tillverkat eller totalt gjort om.
Torsås • Publicerad 10 mars 2022

Det är nog många som känner igen sig att man har köpt en ny lampa eller bord på ett välkänt möbelvaruhus bestående av fyra bokstäver, för att kort därefter upptäcka att vänner eller bekanta köpt detsamma. Hemma hos paret Paulina Mezuk och Lukas Hirsch finns möbler som är omöjligt att hitta hos någon annan. De tillverkar eller gör om möbler, som därmed blir unika.

– Här tillexempel, det är det allra första bordet jag gjorde. Jag såg ett liknande bord på internet, tyckte det var så snyggt och tänkte att jag ett sådant vill jag också ha, säger Paulina Mezuk.

Möbeln är baserat på en trästam och det enda i sitt slag. Bordet är fyra år gammalt, vilket hon minns starkt. På ena sidan finns nämligen parets bröllopsdatum inristat, då hon gjorde bordet i samma veva som de gifte sig.

Både Paulina och Lukas är från början från Polen.

– Jag kom till Sverige för 16 år sedan, när jag var 15 år. Mina föräldrar flyttade till Värmland, berättar Lukas och förklarar att det var jobbchanser i Sverige som lockade.

En gammal radiogrammofon som gjorts om och förvandlats till barskåp. En sensor tänder lampan när luckan öppnas. "Jag gillar att blanda äldre och nya stilar", säger Paulina.
En gammal radiogrammofon som gjorts om och förvandlats till barskåp. En sensor tänder lampan när luckan öppnas. "Jag gillar att blanda äldre och nya stilar", säger Paulina.Foto: Lina Watanen

Lukas hamnade senare i Karlskorna då han började studera till civilingenjör.

– Men inriktningen var inte helt vad jag tänkt mig, så jag hoppade av och utbildade mig till CNC-operatör.

Paulina kom till Sverige för drygt fem år sedan. Men hon hade tillbringat mycket tid i landet innan flytten.

– Min mormor har bott i Karlskrona i 20 år, och jag bodde då i Gdansk. Jag var ofta och hälsade på henne i Karlskrona.

Som Gdanskbo hade hon nära till färjeförbindelsen Gdynia-Karlskrona.

– Jag var med i en Facebbokgrupp, "polacker i Karlskrona", och för fem år sedan skulle det ordnas med en fest i Karlskrona, säger Paulina och ler.

Leendet beror på vad festen ledde till. En av deltagarna var nämligen Karlskronastudenten Lukas. Duon träffades och kärlek uppstod. Numera har de varit ett par i fem år, gifta i fyra år och Torsåsbor i tre år.

– Vi flyttade till Torsås när jag fick jobb på Yaskawa, säger Lukas.

Paulina som i Polen genomfört universitetsstudier till socialarbetare, läser just nu in svenska på Komvux. Hon har kommit en god bit på vägen. Hon säger att det är lättare att förstå svenska språket, än att prata det. Varpå hon några gånger under intervjuns gång tar hjälp av sin man som får agera tolk.

Paulina Wood är arbetsnamnet som Paulina gett sin hobby. Men bakom namnet döljer sig alltså ett par.

– Det var jag som började, och sedan tyckte Lukas också det såg roligt ut. Och vi är båda intresserade av återvinning och återbruk, säger Paulina.

Innan hon gjorde sitt första bord hade hon aldrig pysslat eller varit kreativ på det viset hon är idag. Men ju mer hon håller på, desto större blir intresset.

– Det man lärt sig är att man först tänker att något verkar lätt att göra, eller göra om. Men det blir sällan så, skrattar Paulina.

– Nej, det kräver ofta mer jobb än man tror, tillägger Lukas.

Det kan handla om slipning, lackning, målning, byte av ben eller handtag och knoppar, lagning av skador, omklädning av stolsdynor och ditsättning av paneler.

– Vi har mycket idéer, säger Lukas med glimten i ögat och tillägger.

– Vi vill inte ha möbler som alla andra har. Vi vill ha unika grejer, saker som blir mer våra. Och som vi vill ha det.

Vi frågar paret vem som har bäst tålamod.

– Det är jag, ler Paulina.

– Ja, jag blir snabbare irriterade. Då går jag iväg och Paulina står kvar och fortsätter jobba, skrattar Lukas.

Spegelpanel, träpanel, guldpaneler, ja det finns många olika sorters paneler som paret köper hos ett företag i Polen. Det är stor skillnad på före och efter. Foto: Privat
Spegelpanel, träpanel, guldpaneler, ja det finns många olika sorters paneler som paret köper hos ett företag i Polen. Det är stor skillnad på före och efter. Foto: Privat

I vardagsrummet står ett träbord vars överdel består av en trärot.

– En bekant som jobbar i skogen tog hem det till oss. Den fick först torka ett år, säger Paulina.

När torktiden var över kunde själva bearbetningen med slipning och lackning ta vid och hitta passande ben.

– Jag kom på idén att ha belysning under bordet, men ville inte ha någon kabel. Vi letade led-lister utan kabel på både svenska och polska internetsidor, men hittade inget, säger Paulina.

De testade en batteridriven slinga, men batterierna höll inte så länge.

– Lukas kom på idén att bygga in en powerbank i bordet. Nu håller led-listen i flera veckor, och samtidigt kan jag ladda mobilen i powerbanken i bordet. Vi kanske borde ta patent på uppfinningen, skojar Paulina.

– Det gäller att vara kreativ. Ibland får man fundera en hel del. Även om man har en klar bild i huvudet är det inte alltid lätt att fixa, säger Lukas.

Paret besöker ofta loppisar och second hand-butiker.

– Jag älskar att det i Sverige säljs mycket möbler och inredning på second hand. I Polen säljs mest kläder.

Både Paulina och Lukas gillar återvinning. Saker som någon tröttnat på, kan få nytt liv hos en annan.
Både Paulina och Lukas gillar återvinning. Saker som någon tröttnat på, kan få nytt liv hos en annan.Foto: Lina Watanen

Synen på att handla begagnat skiljer sig också en del åt.

– I Polen säger man att det är fattiga människor som handlar på second hand. Men här i Sverige är det så blandat med människor, både rika och fattiga. Här är ingen skam att handla second hand, menar Paulina.

Extrarummet i lägenheten har gjorts om till verkstad, och här står flera möbler som väntar på att bli ompysslade och omgjorda. Parets dröm är att framöver kunna köpa ett hus, med mer plats och trädgård för sin hobby.

Lina WatanenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.