Annons

Övningsrum ökar kompetensen inom vården

I tisdags invigdes en nyhet för inte bara Torsås kommun, utan på ett sätt också för hela Kalmar län.
Söderåkra • Publicerad 11 november 2022

Som andra kommun i hela Kalmar län kunde Torsås i förrgår bjuda in till invigning av ett metodrum. Ett övningsrum för personal inom vård och omsorgen, med syfte att stärka kompetensen. Rummet finns på Sophiagården i Söderåkra.

– För ett år sedan, hösten 2021, hade vi en väldig hög personalomsättning. Det gjordes en arbetsmiljöutredning som bland annat ledde till hur vi bäst skulle kunna ta vara på medarbetares kompetens och effektivast använda vår gemensamma kompetens, säger Anna Löhnert, enhetschef inom hälso- och sjukvård.

Torsås kommuns satsning på ett metodrum ska öka kompetensen för vårdpersonal. Vid invigningen medverkade bland annat Anna Löhnert, enhetschef inom hälso- och sjukvård och Anette Danielsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska.Foto: Lina Watanen
Annons

En del handlar om att delegera arbetsuppgifter från sjuksköterskor, till undersköterskor. Det är där metodrummet kommer in.

– Här kommer det bli både praktisk och teoretisk utbildning inom hälso- och sjukvårdsområdet. Vi räknar med att det finns cirka 200 undersköterskor i Torsås kommun som berörs, säger Anette Danielsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska i kommunen.

I rummet finns övningsdockor, en säng och sjukvårdsutrustning som det ska övas på och med. De fyra teoretiska övningsområdena handlar i första hand om såromläggning, benlindning, kateterskötsel och Sbar-modellen, ett sätt att kommunicera strukturerar i vården.

– Vi har hämtat inspiration från Nybro kommun, som också har ett metodrum. Vad jag vet är det bara vi två kommuner i länet som har ett sådant här rum, säger Anna Löhnert.

Innan har vårdpersonal från Torsås haft möjlighet att åka till Kalmar för utbildning. Men det har varit tidskrävande samt krävt resor, och därmed sällan blivit av. Övningsrummet i egna kommunen är därför något som Anna Löhnert och Anette Danielsson menar kommer leda till kompetenshöjande arbetsinsatser men även en mer närvarande vård.

Lina WatanenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons