GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ny satsning på lokala produkter och mathantverk

Konceptet med Reko-ringen sprider sig mer och mer, och ger många ett tillfälle att handla lokalt och närproducerat. Nu görs satsningar på en Reko-ring även i Torsås kommun, med utlämning i Söderåkra.
Norra Tång • Publicerad 26 mars 2022
Fridhem farm har i dagsläget lite under 300 höns, och äggen säljs i Reko-ringar i Kalmar samt Karlskrona. Snart är det även premiär för försäljning i Torsås kommun.
Fridhem farm har i dagsläget lite under 300 höns, och äggen säljs i Reko-ringar i Kalmar samt Karlskrona. Snart är det även premiär för försäljning i Torsås kommun.Foto: Lina Watanen

Torsdagen den 31 mars är det premiär för Reko-ringen i Söderåkra. En av initiativtagarna till att fenomenet även kommer till Torsås kommun är Sigrid Blomberg.

– Från allra första början var det Anna Grönblad i Gullaboås som tog upp frågan. Det roliga är att hon inte är producent, utan en engagerad konsument. Hon tyckte det skulle vara intressant att kunna få till en Reko-ring i vår kommun, berättar Sigrid Blomberg.

Sigrid själv är producent och driver ihop med mannen Robert, Fridhem farm, med småskalig ägg- och grönsaksproduktion.

– Vi har lite under 300 höns och säljer idag ägg utanför vår gård, men även i Reko-ringar i Karlskrona och på Skälby i Kalmar.

När hon förstod att det fanns ett intresse för Reko-ring i Torsås kommun tog hon i höstas upp det i en producentgrupp på Facebook.

– Jag tänkte själv att det vore kul och smidigt att få till försäljning på hemmaplan. Inte bara för att man minskar transportsräckan, utan också för att det är extra kul att sälja ägg till de som bor här i närheten.

Månaderna gick och förfrågan rann ut i sanden. Men vid jul tog hon åter upp den i producentgruppen.

– Intresset fanns, och då erbjöd jag mig att hjälpa till att starta en Reko-ring.

På grund av risk för fågelinfluensa ska besökare utifrån inte var nära höns eller andra tamfåglar. Vår tidning får därför nöja oss med att hälsa på familjen Blombergs alla höns på avstånd.
På grund av risk för fågelinfluensa ska besökare utifrån inte var nära höns eller andra tamfåglar. Vår tidning får därför nöja oss med att hälsa på familjen Blombergs alla höns på avstånd.Foto: Lina Watanen

Platsen för utlämning av varor föll på Söderåkra, då orten ligger strategiskt och geografiskt bra till för exempelvis de som arbetspendlar mellan Torsås kommun och Kalmar eller Karlskrona.

Fenomenet Reko-ringen startade i Finland och står för rejäl konsumtion. Det är ett sätt att handla lokaproducerade råvaror och produkter direkt från producenter, utan mellanhänder. 2016 bildades en första ring i Sverige, och numera finns över 200 ringar runt om i landet. Enligt statistik från Hushållningssällskapet är det närmare en miljon medlemmar i de olika Facebook-grupperna.

– Försäljningen går till så att vi har utlämning på torsdagar, ojämna veckor. Någon vecka innan lägger producenter upp annonser på Facebook, och där får konsumenterna skriva vad de vill köpa, berättar Sigrid, som är administratör för Facebook-gruppen som rör Söderåkra-Torsås.

All beställning och betalning sker alltså innan själva utlämningen.

– Vi producenter ställer sedan upp våra bilar på parkeringen utanför Möre köpcenter, öppnar våra bakluckor och lämnar ut varor till de som har beställt. Vi får nämligen inte ha någon försäljning på plats, för då måste man ha ett särskilt torgtillstånd.

Ett 15-tal producenter har redan knutit sig till Söderåkrainitiativet.

– Vi hoppas på stor spridning med många olika produkter. Det blir bland annat choklad, grönsaker, ägg, kött från gris, nöt, kyckling kanin och kalkon, getost och korv.

Germundslycke gård, Orranäs gårdsmejeri, Attanäs gårdsbutik, Stubbens produkter, Örlycke gård, Fridhem farm och Lahtes skafferi.

– Man blir stolt när man ser att det finns så mycket mathantverk som produceras här, i vårt närområde. Särskilt nu i dessa tider känns det kul att lyfta våra många små lantbruksföretag, de är viktiga företag.

Lina WatanenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.