Annons

Företagare fick tips och råd om ”frigör din potential”

Två veckor efter att Peder Johannisson avslutade sitt uppdrag på Yaskawa, var han tillbaka i Torsås kommun igen. Närmar bestämt på Möre golfklubb där han träffade lunch- och inspirationssugna företagare.
Söderåkra • Publicerad 27 februari 2024
Peder Johannisson känns igen från sitt uppdrag som interim vice vd på Yaskawa Nordic i Torsås. Ett uppdrag han nyligen avslutade. Några veckor efter det var han tillbaka i trakterna, för att hålla en inspirerande företagslunch.
Peder Johannisson känns igen från sitt uppdrag som interim vice vd på Yaskawa Nordic i Torsås. Ett uppdrag han nyligen avslutade. Några veckor efter det var han tillbaka i trakterna, för att hålla en inspirerande företagslunch.Foto: Lina Watanen

– Kul att vara här igen, att vara tillbaka, inleder Peder Johannisson fredagslunchen som lockat rekordmånga företagare från hela Torsås kommun.

Ja även företagare och representanter från närliggande kommuner har också slagit sig ner vid restaurangborden på Möre golfklubb.

Annons

Det är nämligen bara två veckor sedan han lämnade sitt uppdrag som interim vice vd på Yaskawa Nordic i Torsås, under tiden som rekryteringen av en ny vd pågått. Ett uppdrag han hade i åtta månader, innan det blev klart att Eric Johansson utsetts till ny vice vd.

Frigör er potential var temat för fredagens företagslunch, som arrangerades av Torsås företagscentrum.

– Många av er som sitter här har en avgörande roll, en ledande befattning eller till och med äger ett företag. Det är för er jag pratar, när jag nu kommer dela med mig av saker och ting som får saker att hända, säger Peder.

Under många års tid har Peder arbetat som just affärsutvecklare. Sedan åtta år driver han företaget Cavini management. Peder utgår från Borås, men hans olika uppdrag har tagit honom landet runt, och även utomlands.

– Jag har varit runt på många olika ställen och samlat på mig erfarenheter. Det har varit allt från ideella sammanhang och mindre bolag, till stora globala koncerner.

Det har handlat om helt olika branscher, men också helt varierade roller. Exempelvis har uppdragen omfattar titlar som förändringsledare, vd-coach, tillförordnad chef, projektledare och styrelseordförande. Senaste uppdraget var som ovan nämnt när han i fjol tog över som tillförordnad vice vd på Yaskawa i Torsås, efter att dåvarande vd Pär Tornemo utsetts till Europachef inom bolagets robotdivision. Under sin Torsåstid kom Peder i kontakt med såväl Torsås företagscentrum som flera av företagarna som anslutit till lunchträffen.

– Ni har kraft att förändra. Bara man vill, och gör det, på riktigt. Det är då man förflyttar sig, menar affärsutvecklaren.

Under många års tid har Peder arbetat som affärsutvecklare, och sedan åtta år tillbaka driver han eget företag, Cavini management.
Under många års tid har Peder arbetat som affärsutvecklare, och sedan åtta år tillbaka driver han eget företag, Cavini management.Foto: Lina Watanen

Han nämner ledord som genomförandekraft, tillväxtpotential och handlingskraft. Och han lyfter ett lyckat exempel på en satsning som på kort tid slagit väl ut. Bruket i Wiared, i hans hemtrakter Borås. På bara några år, och det dessutom under en pandemi, har de gått från att vara en enkel lunchrestaurang till att bli ett upplevelseställe med innovativ scen som lockar mängder med stora rikskända artister, inredningsbutik, mat och boende, som exempelvis glampingtält.

– De har lyckats skapa en helhet, något de prisats för och fått flera utmärkelser. Men det stannar inte där, de fortsätter att utvecklas och i planen framåt ligger flera ängshus för övernattning och andra expansionsplaner.

Peder fortsätter.

Annons

– Hur får man det att hända? Ja, först och främst brukar jag skoja om att vissa sakar en gen. Genen som handlar om ”det går inte”. Men i det här fallet handlar det också om att ägarna driver på som bara den, och de vet hur man aktiverar hela sitt gäng.

Att vara en kommunikativ, utvecklingsdriven ledare som med värme och driv aktiverar människor menar han är en viktig nyckel till framgång.

– Jag rekommenderar att ni har en plan. Ni vet säkert var ni står i er företag idag, men var har ni för plan framåt. Vad har ni för riktning, vart ska ni och vilka svaga länkar finns det? Och se till att involvera de ni jobbar med i planen.

Med en gemensam riktig och målsättning menar Peder att det är lättare att se ”vad man har för jack i kurvan”.

– Det är klassisk coachning. Var är vi, vart ska vi och hur förflyttar vi oss dit, säger han småleende.

Sociala medier var ett ämne som togs upp under lunchträffen, och Peder gjorde en ”övning” där alla deltagare uppmanades ta upp sina mobiltelefoner, scanna en qr-kod och börja följa Torsås företagscentrum.
Sociala medier var ett ämne som togs upp under lunchträffen, och Peder gjorde en ”övning” där alla deltagare uppmanades ta upp sina mobiltelefoner, scanna en qr-kod och börja följa Torsås företagscentrum.Foto: Lina Watanen

Han avbryter sig plötsligt och slänger ut en fråga, som även får åhörarna att börja le.

– Är det här bara managementfloskler, eller är det på riktigt? Vad säger ni?

Av nickningarna att döma förstår man att de samlade håller med om det Peder pratar om.

– Jag gillar chefer och ledare som utmanar både sin egen personal och medarbetare, och sig själva. Allt för många ledare tar sig själva för stort och säkert. Jag tänker att man som ledare kvalificerar sig varje dag, inte för flera år framåt, säger Peder och tillägger.

– Något som också är jätteviktigt för mig är att man sitter inte i en styrelse, man arbetar i en styrelse.

Annons

Innan det är dags att runda av lunchföreläsningen betonar han återigen vikten av att ha en plan för sitt företag, och skickar med några viktiga, uppmanande ord.

– Se till att ni styr ert eget öde!

Lina WatanenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons