Annons

Familjen Knyckertz skapare roade och busade

Tjuvaktiga knep, små vita lögner och en kriminell familj. När Anders Sparring och Per Gustavsson, duon bakom böckerna om familjen Knyckertz besökte Torsås bibliotek, blev det mycket skratt, brott, gissningar, målande och läsning.
Torsås • Publicerad 2 november 2023

Anders Sparring är författaren bakom böckerna om familjen Knyckertz, och Per Gustavsson är den som illustrerar berättelserna. I måndags besökte de biblioteket i Torsås för att träffa höstlovslediga barn. Höstlovet kallas ju numera även för läslovet, så vad passade då bättre än att slå ett slag för böcker och läsning. Första boken om familjen Knyckertz kom 2017, och hette Familjen Knyckertz och födelsedagskuppen. Sedan dess har ytterligare sex böcker släpps, och även en pysselbok. Historien om familjen blev inte minst känd för två år sedan, då En hederlig jul med Knyckertz var SVT:s julkalender.

– Wow, vad kul att se så många här, säger Per och Anders när klockan slagit elva, och en stor skara barn och vuxna har intagit platser på biblioteket.

Annons

Per plockar fram sina proffspennor och börjar genast rita på whiteboarden, medan barnen får gissa vad som växer fram på tavlan. Första figuren som dyker upp är pappa Bove.

– Bove är en klassisk inbrottstjuv som gillar att bryta sig in med hjälp av den här. Vad är det för något? undrar Anders och får genast svaret ”kofot”.

Bove suddas ut och får ge plats till mamma Fia. Per ritar att hon precis kommer från ett lägenhetsinbrott, och barnen får gissa vad hon kan ha med sig för saker. Halsband, pengar, klockor, smycken och ringar är några gissningar som snabbt kommer upp. Bekantskaps stiftas även med familjens mest kriminella familjemedlem, syster Kriminellen, det icke-kriminella brodern Ture, hunden Snuten samt grannen som lite ironiskt nog är polis, Paul Isman.

I mars tidigare i år släppte duon sin senaste bok, Familjen Knyckertz och silverpokalen. Och 1 april nästa år kommer nästa bok, Familjen Knyckertz och papegojans öga.

– Jag har varit hemma hos Anders Sparring och snott med mig det första kapitlet från boken, skojar Anders som fortfarande bär mask på sig och låtsas vara en inbrottstjuv.

Illustratören Per Gustavsson och författaren Anders Sparring som gör böckerna om familjen Knyckertz lockade till många skratt när de i måndgs besökte Torsås bibliotek.Foto: Lina Watanen

Han läser det första kapitlet från kommande boken, medan Per snabbt illustrerar bilder till det Anders läser. Kommande bok inleds med att Kriminella planerar sin största kupp någonsin. Hon ska bryta sig in hos stadens guldaffär och ta sig genom låsta dörrar och laserstrålar, för att stjäla en stor, skimrande smaragd vid namn Papegojans öga. Men det går inte riktigt som hon har tänkt sig.

Givetvis kommer under besöket frågan upp om varför Ture är hederlig, medan alla andra familjemedlemmar är kriminella.

– Från början tänkte vi att han skulle heta Snatte, och också vara kriminell. Men så tyckte vi inte det var så kul när alla karaktärer ville samma sak. När man skriver historier är det bättre att skapa lite problem och konflikter. Och det blir det med Ture, eftersom det bor en liten polis i honom, menar Anders och tillägger med glimten i ögat.

– Nu kanske ni vuxna tänker att vi lär barnen att ljuga och stjäla? Men nej då, det är Ture som är vår hjälte. Och han visar att hederligheten alltid segrar.

bild 1/5
Lina WatanenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons