Annons

Ett gediget program med olika julhändelser

– Det är ett gediget program, med ett 25-tal händelser. Det kommer hända mycket nu fram till jul.
Det säger Emma Mosesson Öhr, samordnare för turism, inflyttning och service på Torsås kommun.
Torsås • Publicerad 30 november 2023

– Igår hade jag 20 evenemang, och nu för en stund sedan hade ännu fler kommit in, jag räknade till 24, säger Emma Mosesson Öhr på Torsås kommun.

Under tisdagen berättade hon med flera om vad som är på gång den närmaste tiden, runt om i Torsås kommun.

Annons

– Vi har ett gediget program som väntar innan jul. Och ja, julen är faktiskt redan inledd i Torsås kommun. I söndags var det Gullabo julmarknad på Magdegärde bondgård. De hade över 1 000 besökare och många säger att det var ett väldigt fint och välordnat arrangemang, berättar Emma.

Nästa helg väntar andra advents-firande i Bergkvara samt Söderåkra. Men närmast väntar nu på söndag första advent och då är det sedan länge tradition med julskyltning i centrala Torsås, med bland annat extraöppet hos handlarna.

– På bakgården bakom Ederströms skor blir det som en liten egen julmarknad i sig, med Magnus Bondesson från Magdegärde bondgård som ska grilla korv, Rambergs lilla butik, Viking toys, Theres tomteverkstad och Norra tångs damklubb, säger Emma.

På Olssonska gården blir det adventsmys med fika och tomtebesök samt julklappsutdelning till alla små barn.

– Slöjdhuset vid Olssonska har öppet och där bjuder vi på pepparkakor och glögg, säger slöjdaren Grethe Nielsen.

Emma Mosesson Öhr, Torsås kommun, Rolf Olsson, Torsås hembygdsförening, Grethe Nielsen, Slöjdhuset och Anita Svensson, Friskis och svettis, bidrar alla till att sprida julaktiviteter runt om i hela Torsås kommun.
Emma Mosesson Öhr, Torsås kommun, Rolf Olsson, Torsås hembygdsförening, Grethe Nielsen, Slöjdhuset och Anita Svensson, Friskis och svettis, bidrar alla till att sprida julaktiviteter runt om i hela Torsås kommun.Foto: Lina Watanen

På söndag väntar även öppet i Juansbo skola hos Inga Grimm, med utställning, julpyssel och loppis. Och tillbaka i Torsås händer det ännu mer saker, på Ekbacken.

– Vi bjuder som vanligt in till adventsmys där vi serverar kaffe och hembakade kakor. Det blir musik av dragspelare, hantverkslotteri, försäljning av hemgjort godis i gamla lanthandeln och tomtebesök i Tilda-Kvillas stuga, berättar Rolf Olsson, ordföranden för Torsås hembygdsförening.

Tomten läser även sagor för barnen, sjunger och alla barn som lämnar in en önskelista har chansen att vinna en present som delas ut innan jul.

En nyhet från kommunens sida inför årets julhandling är en digital julkalender.

– Vi kommer ha 24 luckor med filmklipp med erbjudanden från handlare, serviceföretag och föreningar. För att det inte ska bli orättvist för någon, så kan man gå in och titta på alla luckor direkt när de släpps, säger Emma.

Annons

Vissa erbjudanden kommer gälla enstaka dagar, men många kommer gälla under hela december månad.

– Många handlare har idag erbjudanden runt ett evenemang, men december är en lång månad. Tanken med kalendern är att det ska hända något mer än bara vid evenemangen. Det är unikt att hitta så mycket på en så liten plats som Torsås kommun, och många från Kalmar, Emmaboda och Karlskrona för att handla hos oss, säger Emma och tillägger.

– Den digitala julkalendern är något som glädjer både besökare och handlare.

Lina WatanenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons