Annons

En dröm som sätter guldkant på andras tillvaro

Efter flera år i storstäder och fyra år i Förenade arabemiraten har familjen Jernetz Pavlatos hittat hem till Bergkvara. Här håller nu Annelies flickdröm om att starta ett bed and breakfast på att gå i uppfyllelse.
Bergkvara • Publicerad 28 april 2023
Mamma Annelie Jernetz Pavlatos och sonen Alexander Pavlatos.
Mamma Annelie Jernetz Pavlatos och sonen Alexander Pavlatos.Foto: Lina Watanen

Annelie Jernetz Pavlatos och 18-åriga sonen Alexander välkomnar in i det hus och utrymme, som nyligen var familjens privata bostad. Maken tillika pappa Mats arbetar som läkare i Karlskrona, och när vi ses är han fortfarande kvar på jobbet. För familjen har det varit fullt upp sista tiden.

– Vi tapetserade sista rummet i lördags natt, och inatt blev dekorationen där inne klar, säger Annelie och pekar in mot ett av övernattningsrummen.

Annons

Hon tillägger glatt och förväntansfullt.

– Förut idag fick vi vår första bokning.

Allt handlar om hennes dröm att starta bed and breakfast, B&B, som nu går i uppfyllelse.

– Vi köpte huset 2016, då vi bodde i Lund. Mats kommer från Torsås, och vi tänkte ha det som sommarhus.

Dubbelrummen har vissa gemensamma utrymmen, som toalett och dusch, trinettkök samt hall.
Dubbelrummen har vissa gemensamma utrymmen, som toalett och dusch, trinettkök samt hall.Foto: Lina Watanen

Några planer på att bosätta sig permanent i Bergkvara fanns inte. Inte då.

– 2017 fick Mats erbjudande att jobba i Förenade arabemiraten. Tanken var att vi skulle stanna ett år, men det blev två, och tre och slutade med fyra år. Vi trivdes jättebra där.

När familjen 2021 skulle återvända till Sverige kände Annelie en dragning till Bergkvara, och huset de köpt som sommarhus.

– Mats tänkte på jobb och var inte jättesugen att flytta till Bergkvara. Men jag var ihärdig, ler Annelie och tillägger.

– Det blev en flytt och tur var det. Vi älskar att bo här. Så sent som för bara någon dag sedan sade Mats att han var glad att jag var envis och tjatade.

Rummen är vackert, ombonade inredda och det märks att Annelie både har intresse av och öga för inredning och detaljer. Medan maken Mats har skött grovrenoveringen, målning och tapetsering.
Rummen är vackert, ombonade inredda och det märks att Annelie både har intresse av och öga för inredning och detaljer. Medan maken Mats har skött grovrenoveringen, målning och tapetsering.Foto: Lina Watanen

Mats har sin mamma och bror i Kalmar. Även Annelie har numera sin familj nära. Efter att familjen Jernetz Pavlatos flyttade till Torsås valde hennes föräldrar, 88 och 79 år, att flytta efter.

Annons

– Jag föddes i Stockholm, men pappa är från Grekland och när jag var liten bodde vi flera år i Aten. Sedan har vi bott på många olika ställen, som Nyköping, Stockholm igen, Lund och Malmö. Jag är van att flytta.

Efter hemkomsten från Förenade arabemiraten är det bara Alexander som numera bor kvar hemma.

– Jag är yngsta sonen. Men jag har två storasyskon på 22 och 25 år som bor kvar i Lund, säger han.

Han pluggar samhälle med inriktning beteende på Stagneliusskolan i Kalmar. Men har ett stort matlagningsintresse, och ska bland annat sommarjobba på en restaurang i Malmö. Han kan nog även räkna med en del jobb på hemmaplan, när verksamheten med B&B nu dragit igång.

– Det har länge varit en dröm, något av en flickdröm. Men vi kommer börja i liten skala, för vi har aldrig gjort något liknande förut, säger Annelie.

Att starta B&B har länge varit en dröm för Annelie.
Att starta B&B har länge varit en dröm för Annelie.Foto: Lina Watanen

Mannen Mats är som ovan nämnt läkare till professionen, själv är hon psykoterapeut och arbetar liksom Mats i Karlskrona.

– Bottenvåning, där vi förut bodde, har vi renoverat om till flera dubbelrum. Istället har vi byggt om en lägenhet på ovanvåningen och vinden, så där bor vi nu.

Framöver ska ännu en lägenhet på övervåningen renoveras och hyras ut.

– Det känns lite konstigt, att vårt hem, där vi har bott, nu är B&B, småler både Alexander och Annelie.

Alexander ler ännu lite större när vi frågar hur mycket han varit delaktig i planerna.

Annons

– Jag har hört mycket av planerna, även om jag inte varit så delaktig i det. Men mamma har pratat länge om det här, så det är kul att det blir verklighet nu. Att de verkligen gör det, säger han.

Att gästerna ska känna sig som hemma och omhändertagna är familjens mål med just deras B&B.

– Vi vill att gästerna får skräddarsytt det de behöver. Om de vill ha en aktiv semester där de kan cykla, simma i öppet hav, paddla kanot eller åka båt ut till öarna. Eller om de bara vill ta det lugnt och få tid för återhämtning, säger Annelie.

Hon har ett stort inredningsintresse, vilket märks på inredningen. Alla rum och gemensamma utrymmen förmedlar en ombonad, varm känsla.

– Vi vill ge en omhändertagande känsla där gästerna får lyx. Eller ja, lyx låter stort, det är ett starkt ord. Men där de får lite guldkant på vardagen, säger Annelie.

– Ja men vardagslyx, det kan man väl säga, kommer Alexander på.

Delar av inredningen för tankarna till ortens långa sjöfartshistoria, och att huset är före detta skeppsredargården.
Delar av inredningen för tankarna till ortens långa sjöfartshistoria, och att huset är före detta skeppsredargården.Foto: Lina Watanen

Även om huset renoverats mycket sista åren har det gjorts med varsam hand.

– Huset är gamla skeppsredargården och byggdes på 1860-talet. För oss är det viktigt att renoveringen följer huset, så att allt kommer till sin rätt och att vi bevarar husets anda.

Pirrigt men kul, beskriver Annelie den resa som nu väntar.

– Det är omöjligt att veta hur det kommer gå, men jag tar tillvara på känslan att inte veta. Då kan man istället se alla möjligheter, där jag kan göra mitt bästa, ler hon.

Annons

Hon säger att hon alltid månat om att finnas för någon annan.

– Oavsett om det handlar om mitt jobb som terapeut, när jag är yogalärare eller att vara B&B-värdinna. Jag vill finnas där för andra, och vara med på någons resa.

En del småfix återstår innan allt är klart. Bland annat ska skyltar till rummen, som alla fått passande namn, sättas upp.
En del småfix återstår innan allt är klart. Bland annat ska skyltar till rummen, som alla fått passande namn, sättas upp.Foto: Lina Watanen
Lina WatanenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons