Annons

Byberedskap i centrum för nytt pilotprojekt i Gullabo

Ett nytt projekt om byberedskap, med syfte att stärka beredskap och gemenskap på just landsbygden, drar snart igång i Gullabo.
Gullabo • Publicerad 6 februari 2024

Tisdagen den 6 februari, hålls ett första möte i Gullabo, för ett nytt pilotprojekt. Genom företaget Coompanion Kalmar län, via Torsås kommun, fick Gullabo sockenstämma förfrågan om att delta i projektet Byberedskap.

– Sofie Nyström, kommunutvecklare på kommunen, hörde av sig i höstas och frågade om vi var intresserade att var med. Vi var på hugget och sade ja, säger Magnus Bondesson, ordföranden för Gullabo sockenstämma, den förening som förfrågan landade hos.

Annons

Projektet finansieras av Sydostleader och förutom Gullabo kommer projektet även pågå i Runsten socken på Öland. Förmodligen tillkommer ytterligare en ort framöver inom Sydostleaders område, men vilken är ännu inte klar.

– Tanken med projektet är att förbereda sig inför en kris. Att stärka beredskapen men också gemenskapen här på landsbygden, säger Mathz Runesson, sekreterare i Gullabo sockenstämma.

Duon menar att det inte bara handlar om en kris som i krig, utan en kris kan omfatta många olika områden.

– Det handlar om säkerhet och beredskap över huvud taget. Det kan vara skogsbränder en torr sommar, snökaos eller längre strömavbrott, säger Magnus.

Det finns många olika exempel på händelser som kan rubba vardagen och ställa till det, på helt skilda vis.

– Vi är lite säkrare nu vad gäller att drabbas av ett längre strömavbrott, sedan man bygga ner elnätet efter stormarna Gudrun och Per. Men ett långt strömavbrott är en sak som lätt gör oss sårbara, säger Magnus.

– Ja, det mobila nätet och fiber är en sak som då kan påverkas. Och idag är vi beroende av våra mobiltelefoner för att kunna kommunicera med omvärlden, menar Mathz.

Energikris är en annan slags kris som kan slå ut ett samhälle.

– Jag har elverk hemma på gården, men då gäller det att jag har diesel som kan driva verket. Annars spricker allt. Vi måste ha drivmedel till energikällorna för att kunna pumpa vatten, ladda telefoner och annat. Har vi bara diesel så kan vi nog lösa det mesta, säger Magnus.

Magnus Bondesson, ordföranden för Gullabo sockenstämma och Mathz Runesson, sekreterare, hoppas på en god uppslutning vid mötet om pilotprojektet Byberedskap den 6 februari, i Gullabo församlingshem.
Magnus Bondesson, ordföranden för Gullabo sockenstämma och Mathz Runesson, sekreterare, hoppas på en god uppslutning vid mötet om pilotprojektet Byberedskap den 6 februari, i Gullabo församlingshem.Foto: Lina Watanen

De tre prioområdena om det skulle hända något handlar om just el, vatten och värme.

Annons

– Men vi måste också se till de mjuka värdena. Hur tar vi hand om våra äldre om hemtjänsten inte kan åka ut som vanligt? Vem tar hand om barnen på förskola och skola om personalen inte kan ta sig dit? Det finns mycket sådant att också tänka in i Byberedskap, säger Mathz.

Eftersom projektet heter just Byberedskap ligger fokus på att kartlägga bygdens behov och undersöka dess förutsättningar.

– Det gäller att vi har rätt förutsättningar, och att vi har tänkt till innan krisen. Det i sig skapar en trygghet, säger Magnus.

Mathz nickar medhållande.

– Att skapa trygghet är viktigt, och trygghet får vi genom att tänka till och planera innan hur vi ska agera vid svårigheter. Att till prata om oro och kris och förbereda oss på hur man till exempel löser vattenfrågan i Gullabo.

I det arbetet är gemenskap och samarbete a och o.

– Det är viktigt att få hela samhället engagerat så att alla tänker till vad vi kan göra för att hjälpa varandra. Vi är många föreningar i Gullaboområdet, och det finns många engagerade människor. Har vi bara en bra plan så kan vi lösa mycket tillsammans, säger Mathz.

I berörda Gullabo socken bor runt 600-700 personer.

– Alla är välkomna till träffen på tisdag, i Gullabo församlingshem. Vi hoppas på en god uppslutning och att vi får gehör för det här initiativet, säger Mathz.

Att just Gullabo blev tillfrågade att delta i pilotprojektet tror duon har att göra med deras fysiska placering ute på landsbygden som innebär en del andra utmaningar, än exempelvis för mer centrala orter som Torsås. En annan viktig anledning tror de också har att göra med att det redan finns ett stort och levande engagemang i byn. Vilket inte minst blev påtagligt i fjol, när Gullabo skola var nedläggningshotat, och hela byn ställde upp i kampen för att bevara skolan.

Annons

– Tanken med tisdagens träff är att presentera projektet syfte och ha workshop för att lyfta upp saker som vi behöver jobba med. Tanken är att allt ska mynna ut i arbetsgrupper som sedan träffas för sig. Och så blir det en gemensam uppföljning med återträff längre fram, säger Mathz.

Sista åren med ett oroligt världsläge och energikriser har gjort att fler och fler privatpersoner börjat tänka till kring just säkerhet och se över att ens eget hushålls beredskap inför en eventuell kris. Så sent som för bara några veckor sedan kom uttalandet från regeringen och överbefälhavaren Micael Bydén att svenskarna bör vara förberedda på att det kan bli krig i Sverige. Därmed inte sagt att man ska vara rädd, men just förberedd.

– Jag har själv tänkt till lite mer kring det sista tiden. Förra julen fick till våra barn varsin vevradio i julklapp. Vi har vattendunkar med färskvatten i källaren, som vi byter ut med jämna mellanrum. Och så tänker vi på att alltid ha konserver och torrmat hemma, säger Mathz.

Lina WatanenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons