Annons

Året läsombud finns i Torsås kommun

– Oh så vackra blommor. Tack, tack så jättemycket.
Det var en glad, tacksam och rörd Ulla Borgius som fick ta emot titeln som Årets läsombud.
Torsås • Publicerad 21 november 2023

Under flera års tid har Ulla Borgius varit högläsare på Mariahemmet. Ett uppdrag som hon i fredags förra veckan kom att prisas för. Då var det nämligen stor uppslutning på Torsås bibliotek. Tårta och kaffe hade dukats fram, och på plats fanns bland annat Emma Kindblom, ställföreträdande chef för enheten användarstöd på MTM, Myndigheten för tillgängliga medier.

– Jag har åkt från Malmö, och det är första gången jag besöker Torsås. Det känns extra speciellt att få komma hit i ett så roligt uppdrag som att dela ut pris, säger Emma.

Annons

Varje år delar MTM ut priset som Årets läsombud, till någon eldsjäl i Sverige, som arbetar med just högläsning.

– Vi vill hylla de som läser högt på äldreboende eller LSS-boende, och som sprider läsglädje och gemenskap genom att tillgängliggöra läsningen för flera, menar Emma.

Ulla Borgius fick blommor och diplom av Emma Kindblom, ställföreträdande chef för enheten användarstöd på Myndigheten för tillgängliga medier.
Ulla Borgius fick blommor och diplom av Emma Kindblom, ställföreträdande chef för enheten användarstöd på Myndigheten för tillgängliga medier.Foto: Lina Watanen

I ett tal till Ulla, betonar Emma vikten av att läsa.

– Läsning gör oss delaktiga i samhället. Läsning bidrar till språkutveckling och ökade kunskaper. Läsning ger minnesträning, glädje och gemenskap. Läsning vidgar världen och bryter isolering. Det är därför läsombud och högläsare har en så viktig roll, genom att göra läsning tillgänglig för fler.

Alla har möjlighet att nominera kandidater till Årets läsombud, och vinnaren utses sedan av en jury bestående av personal från MTM. Ulla var nominerad även förra året, och i år hade hon dessutom fått hon flera nomineringar, från olika håll.

– När jag fick reda på att jag blivit nominerad slutade jag andas, jag blev mållös, ler Ulla.

Vi frågar henne hur det då kändes när hon sedan fick veta att hon dessutom var den som slutligen kom att utses till Årets läsombud.

– Oj, säger hon och får nästan tårar i ögonen och tillägger.

– Det var Karin (Seebass, kultur- och fritidschef i Torsås kommun, reds.anm) som ringde och berättade att jag vunnit. Jag blev tyst, helt tyst.

Totalt fyra högläsare från Torsås kommun fanns på plats när Ulla prisades. Berith Eriksson, Ulla Borgius, Monica Persson och Margareta Kus.
Totalt fyra högläsare från Torsås kommun fanns på plats när Ulla prisades. Berith Eriksson, Ulla Borgius, Monica Persson och Margareta Kus.Foto: Lina Watanen

Ulla läser för boende på Mariahemmet. Antalet deltagarna varierar mellan åtta och max tolv personer.

Annons

– Vi samlas runt bordet och vi läser inte bara, vi sjunger också, pratar och har det trevligt. Det är en som är 100 år och gillar att dansa vals, så det blir en del dans också.

Högläsningen har blivit en viktig höjdpunkt för många på boendet. Och under årens lopp har Ulla glatt många med sin insats. Och hon säger att hon själv för så mycket tillbaka.

– Det är en stor glädje och så tacksamt att vara högläsare. Jag ser det som en rolig förmån, säger hon och tillägger snabbt.

– Jag vill verkligen påpeka att jag får stor hjälp och inspiration från alla på biblioteket. Och även god hjälp av de som arbetar på Mariahemmet, som hjälper till att rulla fram och bort alla deltagare.

Fakta

Ullas motiveringar

Motivering 1.

Ulla Borgius gör en stor och viktig insats för de boende på Mariahemmet i Torsås kommun och har gjort under flera år. Ulla träffar tre grupper varje vecka och en av grupperna varje lördag. Ulla läser, dansar, sjunger, berättar och språkar. Varje tillfälle och träff blir unik men Ulla är den trygghet som kommer tillbaka vecka efter vecka. Hon tar upp och diskuterar aktuella ämnen men får samtidigt de äldre att minnas kanske genom en sång, text eller en doftande blomma som Ulla har med sig. Ullas empati, glädje och lustfyllda sätt får de äldre att må bra och trivas.

Motivering 2.

Ulla erbjuder de äldre en aldrig sinande energi och gnista. Hon läser, sjunger och berättar för de äldre, hela tiden med hela sin själ och hjärta.

Lina WatanenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons