Annons

Slår ett slag för att lyfta linet

Många stannar nyfiket till för att kika vad som pågår under det stora trädet vid Ölands museum Himmelsberga. Det är precis vad som är meningen. Att väcka folks uppmärksamhet. Under fem torsdagar har museet i samarbete med Kalmar läns hemslöjd slöjdaktiviteter för stora och små, med fokus på lin.
Himmelsberga • Publicerad 16 juli 2023
Lotta Karlsson, Lina Jatko och Gunnel Svensson har alla ett stort intresse för slöjd och hantverk. Lina Jatko arbetar även som hemslöjdskonsulent i Örebro län och är en av initiativtagarna bakom projektet 1 kvm lin.
Lotta Karlsson, Lina Jatko och Gunnel Svensson har alla ett stort intresse för slöjd och hantverk. Lina Jatko arbetar även som hemslöjdskonsulent i Örebro län och är en av initiativtagarna bakom projektet 1 kvm lin.Foto: Lina Watanen

– Idag gör vi vänskapsband och små dockor. Andra torsdagar blir det väva, brodera och göra sommarminnespåse, säger Lotta Karlsson.

Hon är numera pensionär, men har tidigare arbetat som barn- och ungdomssamordnare vid Hemslöjden i Kalmar län. På plats är även Gunnel Svensson, som odlat och vävt lin sedan mer än 15 år tillbaka.

Annons

– Vi vill lyfta fram linet, visa beredningsprocessen och olika redskap och berätta mer om slutprodukten. Vi vill medvetandegöra linet och få tillbaka den gamla kunskapen igen, säger Lotta.

Att lyfta fram linet vet Lina Jatko mer om. Hon har egentligen semester och besöker dansbandsveckan på Lundegård. Men hennes jobb som hemslöjdskonsulent i Örebro län har fått henne att göra en utflykt till Himmelsberga.

– 2020 startade ett regional projekt om lin i Västra Götaland. Man hoppades få ihop 50 till 100 personer, men det blev 700 personer. Redan året efter blev projektet nationellt och nu är det även med flera nordiska länder, och även några i Europa, berättar Lina.

Hon är högst delaktig i projektet som döpts till 1 kvm lin.

– Sju, åtta gånger om året skickar vi ut linbrev med olika information. Det handlar om linberedning, skrock och sägner, historia, hur man sköter linet och vad som är dags att tänka på just den tiden brevet kommer. Tanken är att alla, även nybörjare, lätt ska kunna följa med.

Med 1 kvm lin vill man sprida kunskap om odling, beredning och slöjdandet. Och att allt som behövs för att komma igång och odla lin är just en kvadratmeter, och frö.

– Lin är ett naturmaterial som inte så många känner till, även om det just i år har blivit något hypat, vilket är bra, säger Lina och tillägger.

– Fördelar med lin är att det kan odlas nära, i Sverige. Det behöver inte så mycket vatten, eller kemikalier, som bomull. Och det blir svala, sköna produkter som är behagliga att ha på sig och torkar snabbt.

Mamma Emelie Isberg och barnen Sixten och Agnes tog tillfället att göra vänskapsband. ”Vi är från Vänersborg men bor på campingen i Ekerum, och det är kul att åka runt och titta lite”.
Mamma Emelie Isberg och barnen Sixten och Agnes tog tillfället att göra vänskapsband. ”Vi är från Vänersborg men bor på campingen i Ekerum, och det är kul att åka runt och titta lite”.Foto: Lina Watanen

För hennes personliga del har hon under arbetet fått upp ögonen för såväl materialet som tekniken.

– När man ser hela processen, som är en ganska långsam process från frö till färdig produkt, och jobbar fram allt med sina händer, får man ett annat tänk. Det är inte bara gå in i en klädaffär, köpa en tröja och sedan slänga bort den när man tröttnar.

Annons

Det tar cirka 100 dagar från sådd till skörd.

– När man ska så tvistar de lärde om. En del sår i april, andra i maj. Sägnen säger att man ska så en dag med långt kvinnonamn, däremot inte en torsdag. Och man ska ha fina, rena vita kläder och gärna långt hår, det betyder tur. Och en silversked, ägg och brännvin gör så att odlingen frodas, ler Lina.

Majoriteten av odlat lin spinns till tråd, som blir till allt från skjortan till sänglakan. Men av materialet tillverkas även saker som tågvirke, rep, operationstråd, korgar och postsäckar. Även restprodukter som skärv tas tillvara.

– Jag är tillsammans med en rörmokare, och han säger att det finns inget som slår lin när det gäller att täta rör, säger Lina.

– Och på Capellagården vet jag att man håller på att experimentera med skärv i byggnadsvård. Ja, även inom keramiken, som strukturmaterial, säger Lotta.

– Vi slänger aldrig någonting, utan allt används. Det är det fina med slöjden, att man tar vara på allting, menar Lina.

bild 1/6
Fem torsdagar, till och med 27 juli, erbjuder Hemslöjden i Kalmar familjeslöjd med fokus på lin. I torsdags fick man exempelvis tillverka vänskapsband.
Lin som blommar. På muséet finns passande nog en liten odling så besökarna kan se hur lin växer.
I linbråkan krossas linet så att skärven, det vill säga vedartade innerdelar, skiljs från själva linfibret.
Efter bara några snabba men kraftiga slag i bråkan märker man redan skillnad på linet. Det till vänster är obehandlat, det till höger har bråkats några gånger.
Med en skäktkniv drar man bort ännu mer ved. Det är många steg i processen från sådd till färdig produkt.
Med en så kallad häckla drar man bort den sista veden. Det finns olika sorters häckla, som fin, grov och mellan, beroende på hur fint behandlad lin man önskar få fram.
Fem torsdagar, till och med 27 juli, erbjuder Hemslöjden i Kalmar familjeslöjd med fokus på lin. I torsdags fick man exempelvis tillverka vänskapsband.
Lin som blommar. På muséet finns passande nog en liten odling så besökarna kan se hur lin växer.
Lina WatanenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons