Annons

Skördefest och kungligt firande av Ölandsbron 50 år

50-årsfirande med kunglig glans, pumpor, mat, hantverk, konst, djur och en väldig massa aktiviteter. Det är vad som väntar i helgen.
Kalmar/Öland • Publicerad 28 september 2022
Ikväll, onsdag, invigs Ölands skördefest 2022. Fram till söndag väntar nu drygt 900 aktiviteter.
Ikväll, onsdag, invigs Ölands skördefest 2022. Fram till söndag väntar nu drygt 900 aktiviteter.Foto: Lina Watanen

Ölands skördefest är här, och ikväll, onsdag, invigs årets festligheter i Årets Ölandsby, Rälla. Under de fyra kommande dagar räknar arrangörerna med drygt 900 aktiviteter runt om hela Öland.

Evenemangen skiljer sig åt och handlar om allt från utställningar, konserter, vandringar, ölprovning och teaterföreställningar till mathantverk, guidningar, loppisar, marknader och öppna gårdar. Konstnatten, som alltid infaller mellan fredag och söndag, sätter extra fokus på konst. Det blir även Fårets dag på Borgholms slott, pumpatävling i Löttorp, fyrverkeri i Borgholm, ostfestival i Mörbylånga och eldskulpturer i Köpingvik. På lördagen, den 1 oktober, bjuds det in till Totalförsvarsdag i Stora rör. Tanken är dels att visa upp det militära försvaret, dels att stärka rekryteringen till Hemvärnet. På programmet för dagen står band annat fallskrämshoppning med ytbärgning, flyguppvisning, konsert med Hemvärnets musikkår, Folk och försvars seminarium, presentation av frivilligorganisationer och visning av fordon och båtar.

I samband med skördefesten blir det även firande av Ölandsbron 50 år. Imorgon, fredag, väntar aktiviteter i såväl Kalmar, vid slottet, som på hamnplan i Färjestaden. Kalmar slott visar fotutställningen med bilder från brobygget, ordnar nostalgiträff med veteranfordon från 1972 och slottschef Meg Nömgård intervjuer ett antal personer om deras koppling till Ölandsbron. Vid sistnämnda programpunkt kommer kronprinsessan Victoria att delta. Kronprinsessan deltar även senare på eftermiddagen i Färjestaden, då hon invigningstalar på scen. I Färjestaden blir det även luftballongturer, gatucirkus, fotbollsmatch, sightseeingbuss, livemusik och eldshow. Under hel dagen trafikerar MS Solsund mellan Färjestaden, Ölandsbron och Kalmar och på färjan Kalmarsund VIII blir det utställning.

Lina WatanenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons