Annons

Kreativitet som sätter fart på fantasin hos stora som små

Nissedörren har slagit igenom stort de senaste åren. För Vendela Håkanssons del handlar det snarare om nissehus. Fantasifulla, detaljerade och tillbehörsrika sådana som hon tillverkar själv för hand.
Skogsby • Publicerad 10 januari 2024
Foto: Lina Watanen

Med tanke på att vi vet att vår intervju ska handla om skapandet av nissehus, blir det väldigt tydligt vilket hus Vendela Håkansson bor i. Dörren till familjens hus sticker nämligen ut då den är extra välpyntad med juliga inslag. Och inne i huset finns mer av den varan. I ett eget hörn av stora rummet har plats gjort åt en nisseby. Allt tillverkat av Vendela.

– Det började förra året, när mina bonusbarn var fem och sju år. Jag tyckte de vanliga nissedörrarna som säljs var så tråkiga och vanliga, och jag ville att barnen skulle möta något mer än de traditionella dörrarna.

Annons

Vendela som alltid varit kreativ av sig bestämde sig för att tillverka något på egen hand. En idé som växt sig större, till att idag snarare handla om hus än dörrar.

– Jag hämtar mycket inspiration från naturen, och har valt att jobba med naturmaterial. Jag letar och hittar ofta pinnar, bark och annat byggmaterial när jag är ute på promenad med hunden.

Plockade grenar och stenar har förvandlats till en lägereld, och lera har formats till en bänk med lussefika.
Plockade grenar och stenar har förvandlats till en lägereld, och lera har formats till en bänk med lussefika.Foto: Lina Watanen

Mossa, stubbar, bark, stenar, murgröna och pinnar är en del av grundmaterialet.

– Det är väldigt lite som jag behöver köpa in. Det mesta hittar jag ute i naturen.

På inköpslistan kan däremot stå material som glasspinnar som förvandlas till exempelvis dörrar och staket, ljusslingor, målarfärg och självtorkande lera.

– Leran använder jag till att göra tillbehör, som lussebullar, bord, stolar och fat.

Den stora barkbiten eller stubben som utgör själva huset, eller dörren, ger i sig inspiration till hur slutskapelsen ska bli. Sedan kommer inspiration och idéer förstås efter hand som bygget fortskrider.

– Vad gäller våra egna nissehus gillar jag att förändra miljön. Jag har läst scenografikurser och miljöbiten intresserar mig. Häromdagen kom jag till exempel på att jag ville skapa en pulkabacke.

Mellan de två husen hänger ett klädstreck med hemstickade plagg.
Mellan de två husen hänger ett klädstreck med hemstickade plagg.Foto: Lina Watanen

Tillbehören är nog så viktiga i Vendelas miljöer. Mellan husen hänger ett klädstreck, ena dörren är pyntad med en krans och vid lägerelden syns bänkar och bord, med lussekatter framdukade på fat. På en stege ligger några verktyg och mot en husvägg lutas två skidor och stavar.

– Själva pysslandet är det som lockar mig, det är det roliga med att göra husen. Jag har alltid tyckt om skapandet, ler Vendela och tillägger.

Annons

– På gymnasiet gick jag estetiska linjen på Jenny Nyströmskolan. Jag har alltid varit en teaterapa, målat, gillat musik och redan som liten tog jag fram kartonger och limpistol och byggde hus till barbiedockorna.

Till vardags arbetar hon som förskollärare och även då får hon utlopp för kreativiteten.

– Just nu jobbar jag med ett- till tvååringar och då är det mest basicmålande. Men hela förskolans värld är kreativ, på olika sätt.

Och fritiden handlar om mer kreativitet än bara nissehus. Det kan lika gärna vara att renovera och göra om möbler hon köpt på loppis, som att baka. Eller nu den här årstiden, tillverkning av julkort, kransar, julgodis och julgransdekorationer.

– Det handlar om skapande på olika sätt. Att pyssla är avkopplande för mig, och jag får använda fantasin.

Ju mer man tittar, desto mer smådetaljer upptäcker man. ”Jag vill att husen ska vara lite som ett tittskåp. Och det ska vara en lite lummig, lugn miljö”, säger skaparen Vendela Håkansson.
Ju mer man tittar, desto mer smådetaljer upptäcker man. ”Jag vill att husen ska vara lite som ett tittskåp. Och det ska vara en lite lummig, lugn miljö”, säger skaparen Vendela Håkansson.Foto: Lina Watanen

Eftersom Vendela tycker det är så kul att skapa, har det blivit fler och fler nissehus som sett dagens ljus.

– Jag kan ju inte behålla alla för oss själva, det går inte att bygga en hel stad i vårt vardagsrum, skrattar hon.

Vendela bestämde sig för att testa att sälja husen och dörrarna. Vid två tillfällen, på sensommarmarknaden samt en julmarknad, har hon varit på plats på sin födelseort, Algutsrum, för att sälja sina verk.

– Jag har sålt en del, och det är jätteroligt när folk gillar det man gör. Man märker att folk tycker det är lite annorlunda än vanliga nissedörrar, och det är kul.

Foto: Lina Watanen

Hemma hos familjen Håkansson/Hansson är Nissen högst levande.

Annons

– Barnen är så exalterade den här tiden, och de skyller allt på Nissen. Om de råkat lägga bort något eller glömt sätta på korken till tandkrämstuben tror de verkligen att det är Nissen som varit framme, ler Vendela.

Figuren lämnar dessutom en del spår efter sig.

– Ibland är det belöningar, ibland uppdrag. Som nu när det snart är jul, då kom Nissen med ett brev att det är dags att städa sina rum. Och så kom det en belöning dagen efter. Eller när det var dags för lussebak, då ville Nissen också ha hjälp, säger Vendela med glimten i ögat.

Just det fantasifulla som kommer på köpet månar hon om.

– Nissehusen är ett kul sätt att engagera barnen, förutom att man ser deras glädje. Jag upplever att barn i dagens samhälle har dålig fantasi, och har svårt att komma igång och leka. Nissen kan ju komma med ett uppdrag som är att han till exempel vill ha hjälp att rita julgranar. Då bidrar man till att väcka barns fantasi och öka kreativiteten.

En repstege som finurligt nog leder upp till Nissens dörr.
En repstege som finurligt nog leder upp till Nissens dörr.Foto: Lina Watanen
Lina WatanenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons