Annons

Jenny vill sprida hopp och skildra gemenskap

Författaren Jenny Clevström tillbringar sina somrar i Sandvik på norra Öland. Nu är hon aktuell med Till hamnen, första boken i en feel good-serie som utspelar sig i Skärvik. Det är ett fiktivt ställe på Öland, men den som kan sitt Öland känner nog igen sig i Sandvik.
– Jag vill sprida hopp och berätta om gemenskap.
Sandvik • Publicerad 5 februari 2024

Jenny Clevström har arbetat som journalist och har en omfattande bakgrund inom kommunikation, hon har arbetat och studerat i London, New York, Paris och Moskva. Hon har tidigare gett ut den framgångsrika serien om Pommie och Frank, som varit nominerad till Årets feelgood. De böckerna utspelas på Österlen, men nu påbörjar hon en ny romanserie från norra Öland.

– Jag har flera gånger varit på gång att skriva om Öland och nu blev det av också. Jag bor i Enskede utanför Stockholm, men är sommarölänning sedan 30 år tillbaka. Mina föräldrar köpte ett sommarhus där när jag var i 20-årsåldern. Vi bor på Öland en lång period på somrarna, men är ofta där också under påsken och höstlovet. Mina barn har varit på Öland några veckor varje sommar.

Annons

Tilll hamnen är en relationsroman om ett samhälle på Öland där vädret dikterar villkoren, samhörigheten betyder allt och där människans fyrfota vän har en självskriven plats.

Den öländska miljön är en ständig inspirationskälla för Jenny, den ger henne massor av idéer när hon är där. Hon har skrivit en barnbok som utspelar sig där, den är dock inte inte utgiven.

– Jag har nog alltid vetat att jag en dag skulle förlägga en roman till den här miljön.

Skärvik påminner mycket om Sandvik, men Jenny ändrat om lite grand. Felfinnare göre sig icke besväret.

– Jag har tagit mig vissa friheter och tycker det är skönt att ta ett annat namn på samhället, så behöver folk inte säga att vissa detaljer blivit fel. Till exempel har jag placerat en sjöräddningsstation där och på stället där en restaurang ligger i Sandvik har jag placerat ett café, jag har också flyttat på ett stenbrott och bytt namn på några gator. Men annars är Skärvik ganska rakt av plankat eller inspirerat från Sandvik. Men karaktärerna och händelserna är helt uppdiktade.

Till hamnen kretsar kring några karaktärer, permanentboende och tillresta, som bor vid en hamn på en ö. Det är vackert och naturen är både mild och karg, vädret kan växla många gånger varje dag. Det kan vara storm när man går och lägger sig och kav lugnt på morgonen. Vädret spelar en viktig roll i berättelsen och boken inleds med en storm.

– Jag är ju tillrest och min upplevelse av den här bygden är att där finns en sammanhållning. Och min tolkning är att den delvis kommer av det utsatta väderläget, när det stormar behöver man hålla ihop. När jag påbörjade det här projektet var jag inställd på att det ska handla om samhörighet och gemenskap. I Sverige och i världen i dag är det inte självklarheter, därför vill jag skriva om det.

Ett annat tema i Till hamnen är svåra familjeförhållanden.

– Många lever i dag i situationer som är så tunga att de är svåra att prata om och istället blir till hemligheter. Det gäller flera av bokens karaktärer. Samtidigt är Till hamnen en mycket hoppfull berättelse.

Jenny håller redan på med uppföljaren, där kommer hon att introducera flera nya karaktärer. När hon för några år sedan skrev sin första feel-goodroman hade hon fått de första symptomen på utmattning. Att skriva mår hon bra av och det ledde fram till en berättelserna om Pommie och Frank. Den nya romanserien beskriver hon som lite djupare och mer komplex.

Annons

– Jag gick in i en utmattning och var inte mitt piggaste jag. Nu mår jag bra, men jag blir inte den där superpresteraren igen.

Jenny Clevström har skrivit feel goodromanen Till hamnen som utspelas på Öland.
Jenny Clevström har skrivit feel goodromanen Till hamnen som utspelas på Öland.Foto: saerun-hrafnkelsdottir
Janne AdeenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons