Hela familjen Paradis fick pris
Smålands och Ölands gastronomiska akademi är en ideell, politisk obunden förening med syfta att främja gastronomiska värden och entreprenörskap utifrån regionens kulturella traditioner. Ett sätt att uppmärksamma gastronomiska värden i Småland och på Öland är deras diplom som årligen delas ut. Det handlar om fem kategorier, primärproduktion, den offentliga måltiden, förädling, design samt destinations- och landsbygdsutveckling genom matupplevelse.
I tisdags gjordes ett besök hos familjen Paradis i Färjestaden, en av årets pristagare. De belönas inom kategorin design. De kunde nämligen inte vara med vid den ordinarie prisutdelningen som skedde på landshövdingeresidenset i Jönköping den 25 oktober. Så istället fick de besök av Magnus Silfverhielm, representant från akademin.
Paradisverkstaden grundades 1975 av Olof och Eva Paradis. De ärr fortfarande aktiva, men döttrarna Moa och Hannah är på väg att mer och mer ta över verkstaden.
Att familjen Paradis prisas nämner akademin i sin motivering handlar om att de under lång tid "skapat sköna keramiska bruksföremål" samt att de "parallellt med sitt skapande har utvecklat Paradisverkstaden till ett attraktivt besöksmål på Öland".
Bland vinnarna fanns ytterligare två Kalmar läns-vinnare. Det är Martin Johansson som driver Bjursnäs gård i Västervik som prisas för primärproduktion. Samt Emåmejeriet i Hultsfred som belönas inom förädling.