Annons

Använder musiken för att stärka och lyfta människor

Igår inleddes musikfestivalen Öland roots. Oskar ”Mollgan” Schwartz är en av flera som underhåller, och som med musikens hjälp vill bidra att stärka och lyfta människor, och få dem att våga tro på sig själva.
Sandbergen/Stora Frö • Publicerad torsdag 14:27
Mollgan kommer inte bara stå på scen utan även köra en workshop. En workshop som handlar om hiphop som uttryckssätt.
Mollgan kommer inte bara stå på scen utan även köra en workshop. En workshop som handlar om hiphop som uttryckssätt.Foto: John Nyström

Öland roots är nu i full gång, en festival som är så mycket mer än enbart musik. Förutom konserter och olika framträdanden, erbjuds i år även en öppen scen för alla festivaldeltagare och workshop. Under två dagar, idag torsdag samt imorgon fredag, är Oskar Schwartz aktuell. Han är mer känd som poet och rappare under artistnamnet Mollgan. Nyligen vann han P4 nästa i Göteborg med låten Angelica, och är även aktuell på bland annat Trästockfestivalen i Skellefteå samt som förband åt Medina. Han har flera gånger besökt Öland roots, men i år blir det som artist.

– Jag jobbade i baren på Öland roots för flera år sedan, och har varit där många andra gånger som besökare. Det är en speciell festival som är familjär och barnvänlig, med mysig, glad stämning, och det ska bli väldigt fint att få komma dit och spela.

Annons

Några inhopp backstage samt att köra till andra artister på Öland roots har det också blivit under åren, men i år väntar som sagt en egen, officiell spelning. Med sig har han sina trogna följeslagare, Willy Wong, keyboard och saxofon, och Ms. Dumbuya, sång.

– Vi kommer köra både en workshop och konsert. Under vår spelning är tanken att bjuda upp deltagare från workshopen på scen.

Efter att flera gånger arbetat samt besökt Öland roots som besökare, är poeten och rapparen Oskar ”Mollgan” Schwartz glad att i år få göra en officiell spelning. Med sig har han Willy Wong och Ms. Dumbuya.
Efter att flera gånger arbetat samt besökt Öland roots som besökare, är poeten och rapparen Oskar ”Mollgan” Schwartz glad att i år få göra en officiell spelning. Med sig har han Willy Wong och Ms. Dumbuya.Foto: Nadim Elazzeh

Workshopen handlar om hiphop som uttryckssätt.

– Målet är att varje person ska hitta nya verktyg för att uttrycka sig själva, och berätta saker de vill berätta. Vi jobbar mycket med att sänka trösklarna för att stå på scen. Ibland finns en bild av att man måste vara någon speciell person eller idol, vilket jag tror kan stoppa kreativiteten, säger Mollgan och tillägger.

– Sedan kanske inte alla vill bli artister, men vi vill låta människor prova och få erfarenheten av att stå på scen, att bli trygga i att prata inför andra och våga uttrycka sig själva och sin röst. En fin del i hiphop-kulturen är uttrycket ”each one teach one”, att man hjälps åt och lär varandra om de olika verktyg som finns, för att uttrycka sig. Vi vill själva skapa hiphop som är organiskt, levande, ärlig och varm. Musik som stundtals är sårbar, där det inte alltid handlar om att vara så cool som möjligt.

Mollgan började rappa redan när han gick i gymnasiet. Då var musiken mest en kul hobby, men en hobby som kom att starkt hålla i sig. Idag är han glad och tacksam att kunna leva på det han älskar att hålla på med.

Öland roots pågår till och med lördag. Bland årets artister kan även nämnas Alvaret, Amanda Watten, Mamma Dunder, Willman, Trollkarlens kapell, Institutionen, Chackajack, Dubland och Pappa Bonde.

Lina WatanenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons