Annons

Trädgårdsstädare uppmanas - släng rätt

Växtavfall som inte lämnas på rätt ställe. Det är en stor risk när det kommer till att främmande invasiva arter sprids i naturen. Och något som Kalmar kommun nu uppmanar alla att tänka till kring.
Kalmar • Publicerad 13 oktober 2023

Den här tiden på året är det många som ser till att göra fint och städa i trädgården. Ett problem som följer i städningens spår är att växtavfall inte alltid hamnar på rät ställe. Något som riskerar att invasiva arter kan sprida sig till nya platser. Kalmar kommun vill uppmärksamma allmänheten om vikten av att inte sprida vidare invasiva arter.

– Det är väldigt frustrerande att se att vårt arbete inte gör den nytta det skulle kunna göra. Vissa arter som parkslide och jätteslide kan spridas med delar från rötter, blad och stjälkar som slår rot om de hamnar ute i naturen och vi kan på flera platser tyvärr konstatera att privatpersoner kastar växtavfall på kommunal mark, säger Klas Eriksson.

Annons

Han är utredare på Kalmar kommun och arbetar med bekämpning av främmande invasiva arter på kommunens mark. Han och hans team lägger ner cirka 600 timmar per år på det, och kostanden är närmare en halv miljon kronor.

Invasiva arter som sprids och tar död på andra arter är ett allvarligt problem som måste bekämpas. En ny rapport från IBPES, som kan liknas med FN:s klimatpanel, visar att invasiva arter i 60 procent haft en bidragande orsak i fall där växter och djur har utrotats.

– Läs gärna på om vilka arter det handlar om så att du känner igen dem. Exempelvis har Naturvårdsverket jättebra information på sin webbplats. Många gånger handlar det säkert helt enkelt om okunskap när det dumpas invasiva arter i naturen på kommunal och privat mark, uppmanar Klas.

Invasiva arter är exempelvis parkslide, jättebalsamin och jätteloka. Detta avfall får inte kastas i naturen, soporna eller lämna spå återvinningscentraler. De ska emballeras väl i förslutna säckar och tas i täckta fordon eller släpvagnar till Moskogen. Trädgårdsvall som inte innehåller någon spridningsrisk kan däremot lämnas på samtliga av Kretslopps sydost återvinningscentraler.

Lina WatanenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons