Annons

Rekonstruktion av massakern i Sandby borg i SVT:s storsatsning

SVT:s storsatsning Historien om Sverige har haft premiär. Redan i avsnitt två blir det en lokal händelse som tas upp, nämligen massakern i Sandby borg på Öland.
Kalmar/Öland • Publicerad 11 november 2023

I söndags hade SVT premiär för sin nya dokumentärserie, Historien om Sverige. De tio avsnitten som inleds vid istiden, och avslutas fram till våra dagar, är tv-kanalens största historiesatsningar någonsin. Premiäravsnittet handlade om stenåldern, och sträckte sig tillbaka till en tid för cirka 14 500 - 3 700 år sedan.

Över 300 forskare, arkeologer, historiker och andra historiskt kunniga har bidragit med kunskap till seriens innehåll, och av dessa medverkar runt 100 i serien. Bland annat har flera forskare vid Linnéuniversitetet involverats, och en av dem är Ludvig Papmehl-Dufay, docent i arkeologi.

Annons

– Jag var med som rådgivare under inspelningen kring just den händelsen och pratade mycket med produktionen inför själva rekonstruktionen av hur massakern kan ha gått till, säger Ludvig Papmehl-Dufay i ett pressmeddelande från Linnéuniversitetet.

Massakern han syftar på är de hemskheter som inträffade i Sandby borg på östra Öland, på 400-talet. Ludvig har varit med vid flera utgrävningar på just Öland, och Sandby borg är ju en väldigt speciell plats med tanke på dess historia och att platsen bevarats kvar så orörd under så många århundraden.

Kalmararkeologens medverkan kommer redan under Historien om Sveriges andra avsnitt, som visas nu på söndag. Det tar upp metallernas tid, en period som omfattar cirka 1 700 f KR till 500 e Kr. Då får tv-tittarna bland annat ta del av hur massakern i Sandby borg kan ha gått till. Vid ett tillfälle syns Ludvig själv till i tv-rutan, men inte som arkeolog utan snarare som statist. I en rekonstruktion spelar han nämligen en vakt som blir överfallen av de nattliga, oväntade inkräktarna, och blir den första att mördas i massakern.

Lina WatanenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons