Annons

På Ölandsjakt efter "fel" kräftor

Flodkräftan har länge riskerat att försvinna från svenska vatten, och Öland har en viktig roll i arbetet med att bevara flodkräftan. Under hösten gör Länsstyrelsen Kalmar län tillsammans öländska markägare nya bevarandeinsatser.
Öland • Publicerad 7 november 2023

Flodkräftan är den från början enda naturligt förekommande storkräftan som lever i sötvatten, i Sverige. Men i samband med kräftpesten som drabbade landet på 1900-talet, och som sedan fortsatt spridas av signalkräftan, är flodkräftan idag ovanlig. Länsstyrelsen uppger att 98 procent av flodkräftbeståndet har slagits ut under de senaste 100 åren. Flera åtgärder för att bevara flodkräftan i Sverige, och ett område som arbetet rör är Öland. Sedan 2013 är hela ön ett skyddsområde för just flodkräfta, vilket innebär att inga signalkräftor ska finnas i öländska vatten. Att just Öland blivit ett skyddsområde beror på att det på grund av sitt geografiska läge har bland de bästa förutsättningarna i hela Europa att bevara flodkräftan. Som skyddsområde är det inte tillåtet att ta signalkräftor till Öland, eller flytta flodkräftor eller fisk från olika vatten utan tillstånd från länsstyrelsen. Fiskare uppmanas också att vara noga med att desinficera utrustning och redskap. Under hösten genomför länsstyrelsen i samarbete med markägare arbetet med att inventera de signalkräftor som kan finnas på ön. Syftet är att sedan ersätta dessa med flodkräftor.

– Kontakta oss om du har signalkräfta i din damm eller om du sett signalkräftor i något öländskt vatten. Vår förhoppning är att få Öland helt fritt från signalkräfta och kräftpest, säger åtgärdssamordnare Carina Pålsson på Länsstyrelsen Kalmar län.

Lina WatanenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons