Annons

Kalmars studenter får mycket yta för pengarna

Kalmar hamnar hyfsat bra i ordningen när det rankas i vilken studentstad som köparna får mest kvadratmeter för pengarna.
Kalmar län • Publicerad 15 januari 2024

Bakom kartläggningen står Länsförsäkringar fastighetsförmedling, och siffrorna är baserat på data från Svensk mäklarstatistik. I riket i genomsnitt kostar en studentbostad 51 677 kronor per kvadratmeter. Det är en ökning med två procent för fjolåret. Den studentbostad där kvadratmeterna är allra dyrast är Stockholm. Här har skett en prisökning med sju procent de senaste tolv månaderna, och en kvadratmeter kostar i huvudstaden 93 037 kronor. Det är ett stort steg från stad nummer två och tre, Göteborg samt Lund där genomsnittspriset per kvadratmeter ligger på 56 561 kronor respektive 50 075 kronor. Då har det ändå skett en stor ökning i Lund, där priserna stigit med hela elva procent. Även i Västerås har priserna ökat med elva procent de senaste tolv månaderna, men medelpriset ligger ändå i nedre delen av listan, på 24 140 kronor. För Kalmar läns del hamnar studentstaden Kalmar på plats fem nerifrån, av totalt 20 platser. I fjol sjönk priset på en studentbostad i snitt tio procent, vilket gör att medelpriset per kvadratmeter numera hamnar på 21 967 kronor. Det kan jämföras med den billigaste staden, Sundsvall med 14 831 kronor, följt av Eskilstuna 21 941 kronor samt Östersund 22 268 kronor.

Priserna skiljer sig åt stort i landet. Genomsnittspriset för en studentlägenhet i Kalmar var i fjol 825 833 kronor, medan Stockholmsstudenterna i snitt fick betala 2 894 785 kronor.

Lina WatanenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons