Annons

Kalmar län har flest viltolyckor i hela landet

Antalet viltolyckor i landet gick generellt ner under fjolåret. Men inte i Kalmar, där det snarare skedde en ökning. En ökning från redan höga siffror gör att Kalmar län är det mest viltolycksdrabbade länet i hela Sverige.
Kalmar län • Publicerad 10 mars 2023

I hela landet anmäldes i fjol 61 410 viltolyckor. Det var en minskning med 6,1 procent, jämfört med året innan. Kalmar län däremot går mot strömmen. Här skedde en ökning med 1,4 procent. Antalet rapporterade olyckor under 2022 var 4 456 stycken. Ser man till antalet olyckor per 1 000 personbilar är Kalmar det län som är mest drabbat av samtliga landets län. Här sker 32,9 olyckor i antal till 1 000 personbilar. Det är långt under länen som hamnar på en andra respektive tredje plats, Kronobergs län som har 24, 9 viltolyckor per 1 000 bilar och Södermanlands län med siffran 21,4. Minst viltolyckor rapporteras det om i Norrbottens län, 4,1 olyckor per 1 000 bilar. Då ska även tilläggas att sistnämnda län rapporterade en stor minskning av viltolyckor från 2021 till 2022, med hela 29,4 procent.

Statistiken som kommer från Nationella Viltolycksrådet har analyserats av försäkringsbolaget Dina försäkringar. De konstaterar att rådjur är det djur som är inblandat i flest olyckor. Följt av vildsvin och älg. Men det är nästan tio gånger vanligare att krocka med ett rådjur än ett vildsvin. Trots att olyckor med rådjur har minskat, till skillnad mot vildsvinsolyckor. Under 2022 anmäldes i landet nämligen 300 fler olyckor med vildsvin. Skillnaden blir tydlig i statistiken som visar att antalet rapporterade viltolyckor med rådjur i Kalmar län förra året var 3 297 stycken, jämfört med 181 älgolyckor och 495 vildsvinsolyckor.

Lina WatanenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons