Annons

Från Glasriket till Torsåstuppen och öländska fornborgar

Vårprogrammet på Kalmar läns museum är nu full gång. Våren 2024 kommer lyfta fram en mängd olika ämnen, och olika personer. Allt från fornborgar på Öland, Ola Magnell, kläddesign och Glasriket till forskningsprojekt, Kronan, häxor och Torsåspaneler.
Kalmar • Publicerad 31 januari 2024

Närmare 25 olika evenemangspunkter inträffar nu på senvintern och under våren på Kalmar läns museum. Föreläsningar, stadsvandring och musikkvällare varvas med hyllningar, historiequiz och modevisning. Närmast i tid är den 31 januari, då glashistorikern Gunnel Holmér berättar om När världen kom till Glasriket. Arkeologi under vattnet är namnet för en annan föreläsning, Lars Einarsson, marinarkeolog och projektledare för Kronan, håller den 21 februari. Den 6 mars uppmärksammas Krusenstiernska gården som i år fyller 150 år, och den 14 april blir det en hyllningskväll till Ola Magnell, med John Skarsgård och Per Trossmark.

Eftersom länsmuseet har i uppdrag att verka i hela länet, brukar man varje termin satsa på att göra en eller flera aktiviteter på andra orter än i Kalmar, där länsmuseet har sin bas. I år går vårens utflykt till Torsås. Den 10 april gästar Susann Johannisson, byggnadsantikvarie på Kalmar läns museum och Ludwig Svensén, byggnadsantikvarie från Kulturparken Småland, Torsås och Folkets hus. Titeln för deras förläsning är Tuppar, tegel och Torsåspanel. Kvällen kommer ha sin utgångspunkt i tre olika företeelser med begynnelsebokstaven T som alla är kännetecknande för Torsås kommun.

Våren erbjuder även tre tillfällen med olika föreläsningar som knyter an till forskningsprogrammet om Ölands fornborgar. Ett program som startade i fjol. Första föreläsningen ut är den 7 februari, då Helena Victor, fil dr i arkeologi, berättar om hantverksskickligheten på Öland under järnåldern. Fynd som gjorts i de öländska fornborgarna visar på ett avancerat och specialiserat hantverk i såväl guld och silver som järn och glas. Den 13 mars är det Ludvig Papmehl-Dufay, docent i arkeologi vid Linnéuniversitetet, som berättar om nyupptäcka hemligheter kring Ölands största järnåldersby, i Gamla Skogsby. Och den 8 maj kommer forskare knutna till forskningsprojektet Kris, konflikt och klimat – samhällsförändring i Skandinavien år 300–700, och ger det senaste kring läget och upptäckter.

Lina WatanenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons