Annons

En hjälpande insats för våldsutsatta kvinnor

148 fulla kassar fulla med nödvändigheter till kvinnor som behöver stöd. Det blev resultat när Kalmar Zontaklubb i samband med den internationella kvinnodagen ordnade med aktiviteter utanför Ica Maxi.
Kalmar • Publicerad 19 mars 2024

– Vi gjorde det här tillsammans, på en av årets viktigaste dagar, och för de kvinnor vi verkligen vill stödja. Vår aktivitet blev en succé.

Det säger Carina Maxson, ordförande för Kalmar Zontaklubb. I fredags den 8 mars, på internationella kvinnodagen, befann sig ett 20-tal medlemmar från klubben samt personal från Stadsmissionen utanför Ica Maxi.

Annons

– Vi zontor brukar alltid ordna någon form av aktivitet denna dag. I år blev det Köp en extra, i samverkan med Stadsmissionen.

Aktiviteten handlade om att matbutikens kunder föreslogs att köpa något extra, som de sedan kunde skänka utanför kassorna. Innan dagen hade klubben tillsammans med Stadsmissionen tagit fram en lista över vad kvinnor bäst skulle bli hjälpta av att få. Kvinnorna det handlar om är våldsutsatta kvinnor som Stadsmissionen har kontakt med, och som även stöds via Zontas lokala projekt Guldkant.

– Vi fick 148 fulla kassar med schampo, tandkräm, blöjor, trosskydd, tvättmedel med mera. Kunderna var otroligt generösa. Och det var också Ica Maxi som överraskade oss med en hel vagn fylld med varor, säger Carina.

Givetvis passade medlemmarna även på att informera och sprida information om sitt arbete för just våldsutsatta kvinnor.

– Unga som gamla, alla ville bidra. Men jag minns speciellt två unga pojkar, kanske elva, tolv år gamla. De stannade och undrade vad vi gjorde. Sedan gick de in i butiken och kom åter med en påse pasta som de skänkte. När jag frågade varför sade de "för att vi vill hjälpa". Och så var det mest hela dagen, det var många gånger vi blev både överraskade och rörda över kundernas engagemang.

Lina WatanenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons