Annons

En guide för föräldrar och andra vuxna i tuffa tider

Gängsnacket - en guide för föräldrar och andra viktiga vuxna. Det är titeln för den guide som landets länsstyrelser och polisen tagit fram för att lyfta problemet med gängkriminalitet, som på bara några år har eskalerat.
Kalmar län • Publicerad 25 oktober 2023

2021 initierade Västerås stad ett projekt som lett fram till den broschyr som länsstyrelserna och polisen nu har tagit fram. Hur man kan förhindra att barn och unga dras in i kriminella gäng är en viktig men komplicerad fråga. Det finns inga lätta svar. Däremot betonas i broschyren att lösningen är insatser från många olika personer och organisationer.

– Vi såg att det fanns ett stort behov hos kommunerna av att nå ut med den här formen av information. Det är viktigt att föräldrar och andra vuxna är engagerade i sina barns liv. Gängsnacket kan hjälpa vuxna att bli mer uppmärksamma och börja prata om riskerna med gängkriminalitet, säger Madelene Drottman, brottsförebyggande samordnare vid Länsstyrelsen Kalmar län.

Annons

Gängsnacket har även översatts till nio andra språk, förutom svenska. I samband med broschyrsläpper har man även tagit fram en handledning som kan använda som stöd och fördjupning för yrkesverksamma som delar ut broschyren, och pratar om gängkriminalitet.

Guiden tar bland annat upp varningstecken man ska vara uppmärksam på, varför just barn och unga lockas in och vad gängen kan vilja ha ut av det, saker som skyddar barn från kriminalitet och inte minst kontaktuppgifter till olika stödlinjer, Polisen och Bris.

Lina WatanenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons