Annons

Eldsjälars värdefulla engagemang uppmärksammades

Ett 110-tal deltagare dök upp när Kalmar läns hembygdsförbund i helgen kallade till årsstämma i Föra, på norra Öland.
Föra • Publicerad 30 april 2024

Platsen för Kalmar läns hembygdsförbunds årsstämma varierar från år till år, och ansvaret att arrangera stämman pendlar därmed mellan länets olika hembygdsföreningar. För två år sedan var platsen Vissefjärda i södra länet, i fjol var det Odensvi i norra länet. Nästa år sker träffen i Fågelfors.

Men i år var det Öland som stod för värdskapet, närmare bestämt Föra hembygdsförening. Föreningens ordföranden Lisbeth Lennartsson var dagens värdinna tillika primus motor. Givetvis med ett stort gäng medhjälpare som ställde upp med allt som skulle ordnas inför, under samt efter dagen. 110 personer samlades, och med tanke på att träffen skedde på Öland var det flera Ölandskopplingar på programmet. Bland annat serverades det kroppkakor, och för musikunderhållningen stod bland annat Fyye från Fööe, passande nog från just Föra. Bland en av dagens speciellt inbjudan gäster fanns Kent Johansson, ordföranden för Ölands hembygdsförbund.

Hela gänget som i samband med årsstämman lite extra uppmärksammades och belönades för sitt arbete inom hembygdsrörelsen, som viktiga kulturbärare. Vivi-Ann Ekström Kurt Lindblom, Anders Marell, Bengt Bengtsson, Börje Karlsson samt Åke Nilsson.
Hela gänget som i samband med årsstämman lite extra uppmärksammades och belönades för sitt arbete inom hembygdsrörelsen, som viktiga kulturbärare. Vivi-Ann Ekström Kurt Lindblom, Anders Marell, Bengt Bengtsson, Börje Karlsson samt Åke Nilsson.Foto: Privat
Annons

En viktig del under årsstämman var att dela ut flera priser och diplom. Bland annat prisades två medlemmar från Algutsboda hembygdsförening, Vivi-Ann Ekström med ett diplom samt Kurt Lindblom som fick ta emot ett Eldsjälspriset för 2024. Även Bengt Bengtsson, Kalmar stads hembygdsförening, Börje Karlsson och Åke Nilsson, Ölands kvarnförening, tilldelades diplom. Och Anders Marell, Gärdslösa hembygdsförening, hyllades med Kalmar läns hembygdsförbunds finaste utmärkelse, diplom för många års kulturarvsarbete i min mångfaldens tecken.

– När jag kom till Öland var det eldsjälar i Gärdslösa hembygdsförening som på 70-, 80-talet visade mig hur man vårdar hembygdsminnet. De arrangerade hembygdsdagar där man byggde upp tjärdal, visade repslagning och damer satt och vävde, spann och broderade. Det var fantastiska dagar, minns Anders och betonar.

– Det var just eldsjälar som stod bakom allting. Eldsjälar är viktiga!

Hans intresse för hembygdsrörelsen utvidgades utanför Ölands gränser, i samband med att han som frilansjournalist för vår tidning började bevakade Emmaboda kommun. Hans engagemang för Emmaboda har fortsatt även efter att hans frilansuppdrag upphörde, och han försöker än idag att vara medlem i såväl Algutsboda som Långasjö hembygdsförening.

Lina WatanenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons