GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nyheter

Ekonomisk hjälp för bygdegårdsföreningar

Allmänna samlingslokaler, som bygdegårdar, har haft stora ekonomiska tapp under pandemin. I samband med att restriktionerna nu hävs, tilldelas många bygdegårdsföreningar ett riktat krisstöd.
Kalmar län • Publicerad 8 oktober 2021

Runt 20 miljoner kronor i krisstöd är vad bygdegårdsföreningen landet över nu tilldelas av Boverket. Totalt handlar det om 994 föreningar, varav flera finns i Kalmar län. Stödet är till för allmänna samlingslokaler, och har tidigare vid ett tillfälle betalats ut. Regeringen anslog 125 miljoner kronor i bidrag i september 2020, och då gick 30 miljoner kronor till bygdegårdsföreningar. Och nu är det alltså ytterligare 20 miljoner kronor på väg ut.

– Vi är glada att kunna dela ut detta stöd och att restriktioner nu tas bort så att bygdegårdarna kan bygga upp sin verksamhet igen. Många bygdegårdar har lidit svårt, men vi ser nu en ljusning och att både aktiviteter, arrangemang och uthyrningar har börjat ta fart igen, säger Kenneth Lundmark, förbundschef, Bygdegårdarnas riksförbund.

För Kalmar läns del handlar det om 24 föreningar som får ett totalt stöd på drygt 500 000 kronor. De som får mest stöd är Bjursnäs bygdegårdsförening, med 60 820 kronor. Ölandsföreningen Persnäs allmänna idrottsförening tilldelas 39 222 och ideella föreningen Örsjö bygdegård får 37 293 kronor. Bäckebo bygdegårdsförening, även det i Nybro kommun, får bland det högsta riktade krisstödet i Kalmar län, på 29 264 kronor. För Torsås kommuns del kan nämnas två exempel, Gullabo som får 14 417 kronor och Torsås 21 190.

Lina WatanenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.