Annons

Digital psykisk hälsa har nått en bredare målgrupp

Ett år har gått sedan enheten Digital psykisk hälsa Kalmar län startade. Region Kalmar län ser redan flera framgångar med satsningen.
Kalmar län • Publicerad 30 april 2024

Sedan starten med Digital psykisk hälsa Kalmar län, för ett år sedan, har cirka 600 patienter sökt hjälp och 2 000 besök har gjorts. Den digitala mottagningen riktar sig till personer med lätt till medelsvår psykisk ohälsa. Patienterna ges via ett videomöte möjligheten att träffa en psykolog eller kurator. Just detta upplägget menar regionen har blivit ett populärt och effektivt upplägg. Inte minst för personer som tidigare kanske inte vågat, eller velat, traditionell vård.

– Vi når målgrupper som kanske aldrig hade sökt vård. Intressant nog är det många unga män upp till 30 år som söker hjälp digitalt. Detta är något av det som skiljer sig mest från den ordinarie verksamheten, säger Matilda Holmström, projektledare för digital psykisk hälsa Kalmar län.

Annons

20 procent av de 600 patienter som sökt hjälp är män, mellan 18-30 år. Jämför man det i ordinarie verksamhet är siffran för män endast tio procent.

Under det året som mottagningen varit igång har man stått för ungefär tio procent av alla patienter som söker för psykisk ohälsa i primärvården.

Att ganska många så snabbt, och då även en bredare målgrupp, har vänt sig till hjälpen tror Matilda även beror på att det är en låg tröskel att söka vård.

– Du behöver inte en remiss från din läkare eller annan sjukvårdspersonal, det är lätt att komma i kontakt med oss och att boka en tid. Sedan har vi också varit ute mycket på skolor, kommunala verksamheter, fritidsgårdar och andra delar av civilsamhället och föreläst och informerat.

Projektet skulle ha avslutas nu i vår, men förlängdes och pågår istället hela året ut.

Lina WatanenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons