Annons

17 500 varnare delas ut till boende runt kärnkraftverk

Nu i veckan började utdelningen av varningsmottagare till berörda runt Oskarshamns kärnkraftverk.
Kalmar län • Publicerad 12 oktober 2023

Det handlar totalt om 17 00 varningsmottagare som ska delas ut till boende, företag och verksamheter i inre och yttre beredskapszon runt kärnkraftverket. Majoriteten av mottagarna går till adresser i Oskarshamns kommun, men även delar av norra Öland, södra Västervik och delar av Vimmerby kommun berörs.

Varningsmottagaren är en radio som varnar om det har inträffat en olycka på kärnkraftverket, eller om det finns risk för en olycka. Initiativet är en del av regeringens nya skyddsåtgärder som beslutat ska finnas i beredskapszonerna runt svenska kärnkraftverk. Det handlar om ett område på cirka 25 kilometer från kärnkraftverket. Bakom utdelningen står Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. De samverkar med länsstyrelserna i landets tre kärnkraftslän, Kalmar, Halland och Uppsala. Även Strålsäkerhetsmyndigheten är involverade i arbetet.

Med tanke på att de stora mängder som ska delas ut i Kalmar län kan det dröja fram till december innan alla 17 500 berörda har fått sin mottagare.

Lina WatanenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons