Annons

Ungdomar kultur och entreprenörskap

Ett uppskattat treårigt regionfinansierat projekt som lär ungdomar entreprenörskap inom kulturen får nya medel för att vara kvar. Nu kommer nya pengar till region Kalmar län. Kulturcrew skapar möjligheter för ung delaktighet, stärker kulturens värde i samhället och bidrar samtidigt till att uppfylla barnkonventionens mål.
Nybro • Publicerad 23 februari 2023

Alla barn har rätt till kultur. Under vintern har många skolor och kulturskolor hört av sig till regionens politiker för att betona vikten av att Kulturcrew förlängs och också gärna permanentas. I Nybro har man, förutom den aktuella skolan, också valt att koppla kulturskolan till projektet för att minska tröskeln till allmänkulturen och ge de elever som vill, möjlighet att skapa nya kontakter och hjälpa till med evenemang som anordnas även på fritiden.

Ett uppskattat treårigt regionfinansierat projekt som lär ungdomar entreprenörskap inom kulturen får nya medel för att vara kvar. Moderaternas regionråd Carl Dahlin och Per-Gustav Johansson och oppositionsrådet Daniel Lindvall har varit på Madesjöskolan och pratat med musikläraren Malin Andersson, bildläraren Frida Elmbro och eleverna Maja Köppen och Stina Lundqvist.
Ett uppskattat treårigt regionfinansierat projekt som lär ungdomar entreprenörskap inom kulturen får nya medel för att vara kvar. Moderaternas regionråd Carl Dahlin och Per-Gustav Johansson och oppositionsrådet Daniel Lindvall har varit på Madesjöskolan och pratat med musikläraren Malin Andersson, bildläraren Frida Elmbro och eleverna Maja Köppen och Stina Lundqvist.Foto: Ann-Heléne Thörning

Under vintern har många skolor och kulturskolor hört av sig till regionens politiker för att betona vikten av att Kulturcrew förlängs och gärna permanentas. I tisdags besökte därför Moderaternas regionråd Carl Dahlin och Per-Gustav Johansson och Nybros oppositionsråd Daniel Lindvall, Madesjöskolan för att prata om projektet. Ett projekt som genom sitt arrangörskap lär ut om demokratiska arbetsprocesser, genom konst och kultur bidrar till en ökad förståelse av både de unga själva och om omvärlden, men också stärker ungas delaktighet och konsten att skapa relevanta kulturupplevelser, samtidigt som arbete med kultur bidrar till ett lustfyllt lärande. Precis så som det fungerar på Madesjöskolan.

Annons

Ett kulturcrew är åtta till tolv ungdomar i åldrarna elva till 16 år, som är delaktiga eller ansvariga för olika kulturarrangemang. De får utbildning och kunskap inom områdena värdskap, marknadsföring, scenteknik, samtidigt som de får vara med och planera, jobba i team med målet att alla ska känna sig delaktiga.

Oppositionsrådet Daniel Lindvall, regionråden Carl Dahlin och Per-Gustav Johansson har besökt Madesjöskolan i Madesjö för att prata om projektet Kulturcrew.
Oppositionsrådet Daniel Lindvall, regionråden Carl Dahlin och Per-Gustav Johansson har besökt Madesjöskolan i Madesjö för att prata om projektet Kulturcrew.Foto: Ann-Heléne Thörning

Politikerna åker runt på olika skolor för att prata med personer som är engagerade i projektet.

– Enigheten är stor hos politikerna för en fortsättning av Kulturcrew och den regionala utvecklingsnämnden ska fatta beslut om en eventuell förlängning och ett bidrag på 500 000 kronor i kulturstöd för att föra projektet vidare, berättar Carl Dahlin.

– I Nybro har vi, förutom den aktuella skolan, också valt att koppla kulturskolan till projektet för att minska tröskeln till allmänkulturen och ge de elever som vill, möjlighet att skapa nya kontakter och hjälpa till med evenemang som anordnas även på fritiden, säger Malin Anderson som jobbar som musiklärare på skolan och också är skolkultursamordnare i Nybro.

Madesjöskolans Kulturcrew består av tio elever och tre handledare. Det är förutom Malin Anderson även Frida Elmbro, bildlärare på Madesjöskolan och Louise Lilja, kulturassistent på kulturskolan. Madesjöskolan och kulturskolan skrev tillsammans ett mail till regionens politiker med en förhoppning om ett fortsatt anslag till Kulturcrew-projektet.

– Höstterminen 2022 startade vi kommunens första Kulturcrew i Nybro på Madesjöskolan. Vi fick information om projektet genom de fantastiska projektledarna Anna Flensburg och Anne Haugaard. Vi kände direkt att det här var ett projekt som tilltalade oss och som gjorde det möjligt för oss att utveckla arbetet med elevdemokrati och stärka elevers delaktighet i kulturfrågorna både på skolan och i kommunen.

Just nu jobbas det som som bäst på att planera inför en klassrumsföreställning som inte bara kommer visas på Madesjöskolan, utan för alla åttondeklassare i Nybro kommun. Föreställningen heter Komma ut och framförs av Oskars Sternulf under tre dagar i vår.

Två tjejer som är involverade i projektet är Stina Lundqvist i klass 8 och Maja Köppen i klass 5 på Madesjöskolan.

– Vi har varit i Karlshamn där vi valde vilken föreställning vi ville ha hit och så har vi gått en utbildningsdag hos Byteatern där vi lärde oss om scenteknik, marknadsföring och presentationsteknik. Det är jättebra att få upp ögonen för hur mycket olika arbetsuppgifter som finns inom kulturen, säger Stina, som själv är mest intresserad av just arbetet bakom det som händer på scenen.

Carl Dahlin, Per-Gustav Johansson och Daniel Lindvall, tyckte det var väldigt intressant att få besöka Madesjöskolan och också prata med involverade lärare och engagerade elever, som alla jobbar för att projektet ska bli så lyckat som möjligt.

Ann-Heléne ThörningSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons