GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Skatter lyfts fram ur gömmorna

I samband med att Madesjö kyrka bjuder in till vägkyrka, ges ett unikt tillfälle att skåda föremål som annars aldrig visas för allmänheten.
Madesjö • Publicerad 25 juli 2022

Madesjö kyrka är en av flera kyrkor som sedan många år tillbaka öppnar upp lite extra under ett par sommarveckor, som vägkyrka. Just i Madesjö har man valt att från år till år satsa på ett särskilt tema. 2022 års tema landade i "Ljus".

– Vi visar ljusstakar som man inte har chansen att se i vanliga fall, för de brukar inte vara framme, säger Britt Olofsson.

Den dagen vår tidning är på besök är det hon som tillsammans med Davis Gertsson ansvarar för eftermiddagspasset då kyrkan är öppen. Med anledning av årets tema, "Ljus" är det i år lite extra pass, så inte några ljusstakar får fötter. På ett bord står flera ljusstakar uppställda. Framför ligger lappar som berättar kort om dess bakgrund. Föremålen är tillverkade i tenn, driven mässingsplåt och malm. Flera är så gamla som från 1600-talet. Även en stor lampett för fotogenlampor visas upp.

Ljusstakar och lampetter tillverkade på så tidigt som 1600-tal, fram till början av 2000-talet, visas nu i samband med att Madesjö kyrka är vägkyrka, fram till och med 31 juli. Britt Olofsson och Davis Gertsson är två som hjälper till att bemanna kyrkan.
Ljusstakar och lampetter tillverkade på så tidigt som 1600-tal, fram till början av 2000-talet, visas nu i samband med att Madesjö kyrka är vägkyrka, fram till och med 31 juli. Britt Olofsson och Davis Gertsson är två som hjälper till att bemanna kyrkan.

– Vi passar också på att tända andra lampor runt om i kyrkan. Som de här två stora, de är ryska krigsbyten från 1600-talet. Det var så man samlade på sig skatter förr i tiden, säger Britt Olofsson och pekar mot taket, mot två gigantiska lampor.

Förr var det levande ljus eller fotogen som gällde i lamporna, men i samband med att Madesjö kyrka elektrifierades i början av 1940-talet byggdes många om, för att idag drivas med el.

– Det finns många historier bakom föremål i kyrkan, och när man får se föremålen på riktigt blir historien mer givande och intressant. Det blir på ett starkare sätt att själv se det med ögonen, menar Britt Olofsson.

Lina WatanenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.