GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Rekordstort intresse för att handla med aktier och fonder

Aldrig förr har intresset att handla med aktier och fonder varit så stort som nu. Jan-Åke Karlsson som är ordförande i Aktiespararna Kalmar/Nybro/Öland sedan 28 år märker hur fler och fler privatpersoner köper aktier. Inte minst har pandemin varit en bidragande orsak till det.
Nybro • Publicerad 9 mars 2022

Tittar man på börsstatistik för privatpersoner är det män över 55 år, som är den grupp som äger met aktier. Men det har börjat röra sig på marknaden. Allt fler och fler privatpersoner har sista åren börjat intressera sig för att handla med aktier och fonder.

–Framför allt märker vi att fler kvinnor också börjar spara. Det är vi glada för, med tanke på att omkring hälften av Sveriges befolkning är kvinnor, menar Jan-Åke Karlsson, ordföranden i Aktiespararna Kalmar/Nybro/Öland.

Han säger att statistik dessutom visar att kvinnor generellt gör bättre aktieaffärer än män.

– Män är mer riskbenägna, att till exempel köpa aktier i spelbolag eller helt nya bolag som de tror ska utvecklas väl, så kallade förhoppningsbolag. Kvinnor generellt köper mer aktier i stabila bolag, vilket innebär mer trygga placeringar.

Under pandemiåren har ordföranden märkt en tillströmning av nya medlemmar, inte minst kvinnor. En annan målgrupp som Aktiespararna också prioriterar är de yngre, under 28 år.

– Givetvis riktar vi oss till alla, men majoriteten av våra medlemmar är idag män. Därför vill vi få in fler kvinnor och unga investerar.

Intresseorganisationen i Kalmar/Nybro/Öland har idag mer än 1 500 medlemmar.

– Vi har ökat medlemsantalet rejält under pandemin.

Jan-Åke Karlsson ser flera anledningar till att intresset för aktier ökat under just pandemin.

– Ett skäl är att vi haft mer tid att ägna oss åt vår privatekonomi. Sedan har vi inte rest på samma sätt som tidigare och räntorna har varit fortsatt låga, vilket gjort att de flesta hushåll fått mer pengar att placera.

En starkt bidragande orsak är även att den svenska börsen gått bra. Under fjolåret blev uppgången 35 procent. Men saker och ting kan snabbt förändras.

– Just nu är läget på börsen tufft. Vi har en snabbt ökad inflationstakt som främst påverkas av ökande energi- och bränslepriser. Oron finns att den låga räntenivån ska drivas uppåt. Och så har vi det osäkra läget med Ryssland vid Ukrainas gränser, säger ordföranden och tillägger snabbt.

– Mycket skakar om nu, och börsen gillar inte osäkerhet.

Allt fler och fler privatpersoner handlar med aktier och fonder. "Det tycker vi är trevligt och positivt, då de även får en inblick och ökad kunskap om samhället, företagandet, näringslivet och konjunkturer", säger Jan-Åke Karlsson, ordföranden för Aktiespararna Kalmar/Nybro/Öland.
Allt fler och fler privatpersoner handlar med aktier och fonder. "Det tycker vi är trevligt och positivt, då de även får en inblick och ökad kunskap om samhället, företagandet, näringslivet och konjunkturer", säger Jan-Åke Karlsson, ordföranden för Aktiespararna Kalmar/Nybro/Öland.Foto: Lina Watanen

Bland det viktigaste för nybörjare att tänka på, menar Jan-Åke Karlsson är att ha is i magen.

– Långsiktigt är placeringar i aktier den bästa sparformen, men man ska se på allt under en lång tid. Fjolårets 35-procentiga uppgång var nästintill extremt. I genomsnitt stiger börsen tio procent per år, det visar utvecklingen under de senaste 100 åren. På 100 år är det 67 år upp, 32 år ner. I genomsnitt går börsen alltså upp två år av tre.

Ett nybörjarfel många riskerar att göra är att sälja av aktier när börsen faller.

– Mitt råd är att tänka långsiktigt, minst tre till fem år. Över en konjunkturcykel, brukar jag säga. Går börsen ner, ha is i magen! För det kommer vända, på lång sikt går aktiemarknaden upp.

Att spara lugnt, förnuftigt och metodiskt och investera i bolag som går med vinst och ger bra utdelning är hans tips för att få god avkastning över tiden.

– Oavsett om du ska köpa en bil, lägenhet, kyl eller frys, gör du research innan köpet. Det är minst lika viktigt att göra detsamma när du ska köpa aktier. Läs på om bolaget, vad de har för affärsidé, om de går med vinst och varför du tror på bolaget.

Han tillägger.

– För att göra framgångsrika affärer brukar man också misslyckas emellanåt.

Ett annat av hans nybörjartips är därför att inte köpa aktier för lånade pengar. Lånet återstår och ska betalas, även om aktierna minskar i värde.

Börsen är tämligen oförutsägbar på kort sikt, men just nu när den fallit en del vill Jan-Åke Karlsson pusha alla nyfikna.

– Köp på dig några aktier vid en tillfällig nedgång. När jag har aktieskola brukar jag säga till mina elever att du lär dig inte cykla bara för att du tittar på en youtube-film. Du måste försöka själv.

Han vet, för han har själv lärt sig genom livets hårda skola.

– Jag köpte min första aktie när jag var 15 år och fick lön från mitt första sommarjobb. När jag var 20 år och gick civilekonomlinje på högskolan i Växjö var vi en grupp som intresserade oss för börsen, och startade en aktieklubb.

Sedan dess har hans brinnande ekonomiintresse fortsatt. I samarbete med Studieförbundet vuxenskolan arrangerar han genom Aktiespararna nybörjarkurs i aktiekunskap på flera orter i Kalmar län. Företagsträffar, andra utbildningar, aktiecaféer, företagspresentationer, företagsbesök och bussresor är andra aktiviteter som anordnas. Jan-Åke Karlsson är även bolagsbevakare för Aktiespararna vilket innebär att han lär sig extra om många småländska och sydsvenska börsföretag.

– Aktier är en passion som jag vill dela mig med av till andra. Mina bästa minnen är när någon kommer fram, klappar mig på axeln och säger "Janne, vad bra att du fick mig att börja spara i aktier, det har jag haft glädje av".

Lina WatanenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.