GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Panelsamtal och idrottspolitik på föreningsträff

Det är valår och med anledning av det bjöds det lokala föreningslivet i torsdags in till en träff med idrottspolitiska panelsamtal.
Nybro • Publicerad 12 maj 2022

Under kvällen träffades såväl representanter från 14 olika lokala idrottsföreningar som politiker för att samtala om viktiga områden rörande idrott. Fokus lades på folkhälsan, anläggningar och postcorona.

En representant från samtliga av kommunfullmäktiges partier närvarade under mötet som inleddes med en presentation om vad partierna står för i de olika frågorna.

Kristdemokraterna Niklas Karlsson förklarade bland annat att hans parti inriktar sig på ett frikort till alla barn så att de kan ta del av olika sportsliga aktiviteter. Ett förslag som Vänsterpartiets Anders Svensson tycke var bra. Han ville också se en statlig idrottsfond att söka pengar ifrån.

- Så många som möjligt ska kunna få idrotta, men alla har inte samma möjligheter rent ekonomisk.

Ola Håkansson från Liberalerna menade att idrott inte är en kommunal verksamhet, men att kommunen ändå ska ge så goda förutsättningar som möjligt för att de ska kunna idrotta.

Moderaternas Daniel Lindwall pekade på att kommunen har bra anläggningar och att Nybro ligger i topp gällande det och ser gärna en fritidsbank för alla idrottsutövare och möjligheten till att fler ledare utbildas.

Representanter för 14 lokala idrottsföreningar träffade i torsdags kommunens politiker för idrottspolitiska panelsamtal.
Representanter för 14 lokala idrottsföreningar träffade i torsdags kommunens politiker för idrottspolitiska panelsamtal.Foto: Ann-Heléne Thörning

Även Sverigedemokraternas Adam Palm ville se så många som möjligt stötta idrottsföreningar så att fler kan ansluta sig till idrotten.

Tobias Fagergård från Socialdemokraterna höll med om vikten av att stötta idrotten.

– Vi är många politiker som är eniga om idrottsföreningarna och deras betydelse och vi i partiet vill fortsätta rusta och ge rätt förutsättningar att så många idrotter som möjligt kan etablera sig i kommunen.

Centerpartiets Kenneth Petersson menade att alla ska kunna utöva idrott, men att det också gäller att hitta en balans i alltihopa. En väldigt enig panel, med andra ord!

Ola Håkansson menade att ekonomi inte ska vara ett hinder att kunna utöva idrott och Tobias Fagergård vill ge rätt förutsättningar, men påpekade också svårigheterna med att hitta de ideella krafter som behövs och att därför alla måste hjälpas åt.

En av åhörarna menade att många slutar idrottar just för att de inte har råd, vilket alla samlade tycker är lika tragiskt att höra varje gång.

När det gäller postcorona och sviterna av att samhället just genomgått en pandemi, vilket bidragit till minskat antal medlemmar var en annan fråga på agendan. Hur kan kommunen hjälpa till att reparera de skador pandemin orsakat när det gäller idrotten.

– Med stöttning av kommunen tror jag att föreningarna kommer att lösa detta på ett utmärkt sätt, sa Daniel Lindwall och Adam Palm trodde också på en återhämtning med lite hjälp till exempelvis utbildning av domare, som det nu råder brist på.

Ola Håkansson hänvisade till den avsatta fond på fyra miljoner kronor som kommunen kan vara behjälplig med och Tobias Fagergård påpekade vikten av att så snabbt som möjligt komma igång med cuper och tävlingar, så att intäkter kommer in.

Från Nybro discgolfklubb kom Anders Liffner som tyckte Nybro kommun tog ett modigt beslut att öppna discgolf i Svartbäcksmåla.
Från Nybro discgolfklubb kom Anders Liffner som tyckte Nybro kommun tog ett modigt beslut att öppna discgolf i Svartbäcksmåla.Foto: Ann-Heléne Thörning

Från Nybro discgolfklubb kom Anders Liffner som tyckte Nybro kommun tog ett modigt beslut att öppna discgolf i Svartbäcksmåla.

– Vi gick från noll spelade rundor till 2 250 spelade discogolfrundor. Vi har växt några tusen procent, kunde han konstatera. Ett av recepten till framgången var att kontakta och bjuda in alla idrottslärare i Nybro kommun.

När det gäller sportanläggningar var partierna inte lika eniga. Nybro har inte tillräckligt med hallar för att möta upp de tider idrottarna vill in. Nybro Vikings har ett högre högre tryck på träningstider och handbollsklubbens seniorlag kommer i framtiden bli tvungna att söka dispens för att få spela i den nuvarande sporthallen.

Ola Håkansson pratade om en framtida multiarena och Daniel Lindwall tror på idén att bygga funktionellt snarare än spektakulärt och konstaterade att behoven är stora, men de ekonomiska förutsättningarna begränsade.

Arrangörer för panelsamtalen var RF-SISU Småland och Nybro kommun.

Ann-Heléne ThörningSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.