GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Maria bjöd på berättelsen om Nybros historia

Maria Rudström är inte bara natur och kulturguide, hon är en fantastisk historieberättare också. Nyligen tog hon med medlemmarna i SPF Nybro på en intressant resa från när Nybro bara var en landsväg och en "lortbro", till hur den blev en ort med garveri och järnväg, för att sedan bli köping och till sist också bli stad.
Nybro • Publicerad 4 maj 2022

Nybro växte fram som ett slags rastplats för resande på vägen mellan Växjö och Kalmar. Just där denna väg korsade en bäck (Bolanders bäck) byggdes en ny bro vid mitten av 1700-talet. Den så kallade Lortbron som snart därefter följdes av det som i folkmun kallades för Lortkrogen.

När Maria Rudström berättar och visar bilder från den gamla tiden, sitter åhörarna andaktigt lyssnande på sina stolar i den magnifika Kungasalen på Qvarnasläts hembygdsgård. Den här dagen är det SPF som bjudit in till ett historiskt möte med det gamla Nybro.

– På 1800-talet kom en garvare som hette Henrik Nyberg, född Persson, som varit ute och rest i världen och hade kapital. Han var från Flyebo och ville väl hem igen. På den här platsen lät han 1824 anlägga ett garveri och bygga om bron och döpa platsen till Nybro. på hans fina gård som låg på Göljemålas ägo, hade han en fin målning som hette Paradiset. Den ska ha funnits på en prästgård i Madesjö och finns nu här på övervåningen. Egentligen ville han väl åt vattenkraften, berättar Maria.

Maria Rudström, natur- och kulturguide, tog med medlemmarna i SPF Nybro på en intressant resa från när Nybro bara var en landsväg med en "lortbro", till att bli köping och stad.
Maria Rudström, natur- och kulturguide, tog med medlemmarna i SPF Nybro på en intressant resa från när Nybro bara var en landsväg med en "lortbro", till att bli köping och stad.Foto: Ann-Heléne Thörning

Under mitten av 1800-talet växte samhället hastigt. Historien fortsätter genom tiden med att det 1840 byggdes en storgata och på de fem tomterna förutom garveriet också kom upp färghandel, apotekare, hattmakeri, lackeri och kopparslagare.

– 1850 börjar det hända grejer. Det var skäggets årtionde när Gustaf Kähr, Jungdahl och Elgqvist kom hit och tio år senare ansöktes det om att Nybro skulle bli köping med sina 200 invånare. Men då var man tvungen att stensätta gatorna och ha en polis. Och vem blev det om inte den stackars Ljungdahl. Bokbindaren. Hans uppgift var bland annat att bötfälla de som släppte ut sina grisar på köpingens fina gator.

Nybro får spritvaruförsäljning, en föregångare till Systembolaget och från den kommer grundkapitalet till Nybros utveckling. Nybro spritbolag fanns i hotellet, vilket var både en bra och en dålig idé. För när hotellet brann, blev det väldigt eldfängt på grund av spriten.

Expansionen fortsatte under 1900-talet, och med en folkmängd på drygt 4 000 personer fick Nybro år 1932 stadsrättigheter och en egen tidning, Nybro Tidning. Föregångaren till den ni nu håller i er hand.

Maria berättar också om stadens olika stilar på hus och byggnader, där den snirkliga Jugendstilen är speciellt markant. Det blev ett begrepp och än i dag prats om Nybrojugend på grund av alla dessa hus.

På Gamla stationsgatan bygger Nybros förste bokhandlare Ljungdahl, kuvertfabrik. Det gick från att ha varit först ett bokbinderi, till att bli bokhandel och sedan kuvertfabrik.

Järnvägen invigs 1876 och när kung Oscar den II besökte Nybro gick han runt och pratade med folket och satte sig sedan på tåget till Madesjö. Enligt vad Maria vet, ska han inte ha tyckt att alla de människor från Madesjö som släppts ut denna dag, inte var speciellt vackra, men att de var starka utvärtes och med stål och järn i blodet.

– Nu gick vi från lortbro till brunnsepoken. Brunnsparken anläggs och Nybro konkurrerar vilt med andra kända brunnsorter. Här kunde man få alla på den tiden kända behandlingar och i en vattenkiosk köptes vatten på recept, säger Maria.

Även nöjen och fester lockar folk som stannar i Nybro hela somrarna. Men historien om hur Nybro växte fram, kan bli hur lång som helst. Så här stannar vi och tackar Maria och SPF för en trevlig dag där Nybro fick stå i centrum.

Ann-Heléne ThörningSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.