GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

En resa som gav ny energi, gemenskap och upplevelser

Som anhörigvårdare är det för de flesta viktigt att få möta andra, som är eller har varit i en liknande situation. Möten, samtal, upplevelser och gemenskap blev det extra mycket av när Nybro kommun blev besöksmålet för Anhörigföreningen i Växjö med omnejd.
Nybro • Publicerad 2 juni 2022

Varje år brukar Anhörigföreningen i Växjö med omnejd göra en eller ett par medlemsresor. Innan pandemin bröt ut för två år sedan, hade föreningen bokat in sig på ett besök hos Gunnar James Bond Schäfer, och hans Bondmuseum i Nybro. Men resan blev av pandemiskäl inställd.

– Vi höll i alla fall igång verksamheten under pandemitiden. Vi träffades under enklare former, med avstånd och hade sommarcafé utomhus hela sommaren. Det var väldigt uppskattat och populärt, berättar Eivor Johansson.

Just för att de faktiskt höll igång verksamheten ledde till att de för ett tag sedan tilldelades ett folkhälsostipendium från region Kronoberg.

– Tack vare stipendiet kunde vi bjuda våra medlemmar på resan till Nybro, som nu äntligen kunde bli av, säger Eivor Johansson.

Hon har varit engagerad i föreningens styrelse i nästan 15 år. Hon har själv förlorat två män, och vet vad det innebär att vara anhörigvårdare.

– Vi är ingen diagnosförening, utan en förening som stöttar anhöriga att komma ut och göra roliga saker tillsammans. Det kan vara de som är anhörigvårdare idag, eller som har blivit änka eller änklig, och redan gått igenom hela sjukdomsbilden.

Gunnar James Bond Schäfers museum i Nybro fick besök av Eivor Johansson och 20 andra från Anhörigföreningen i Växjö med omnejd. Under dagen besökts även kyrkstallarna samt kyrkan i Madesjö.
Gunnar James Bond Schäfers museum i Nybro fick besök av Eivor Johansson och 20 andra från Anhörigföreningen i Växjö med omnejd. Under dagen besökts även kyrkstallarna samt kyrkan i Madesjö.Foto: Privat

Eivor Johansson vet av egen erfarenhet hur mycket det betyder och ger att få träffa andra som är i samma situation som en själv.

– Man behöver inte sitta där och föreställa sig eller förklara allt. Alla vet redan vad det handlar om, och det är viktigt att träffa människor som har samma erfarenhet som en annan.

Nybroresan som nyligen kunde genomgöras blev ett tillfälle för såväl gemenskap som upplevelser.

– Vi var 21 personer som åkte med. Tanken är att man ska få komma ut och byta miljö. Många anhörigvårdare är äldre, har kanske inte egen bil och sitter lite fast på sin plats.

Att kosan styrdes mot just Nybro var Eivor Johanssons idé. Hennes son är nämligen Bengt Johansson, mer känd som magikern Joe Labero.

– Jag har haft mycket kontakt med Gunnar på Bondmuseet, eftersom han och Bengt känner varandra väl. Det var många som aldrig hört talas om museet, så jag föreslog att vi skulle resa dit.

Under resan besöktes även Stora hotellet, för lunchuppehåll, samt Madesjö hembygdsmuseum och Madesjö kyrka.

– Alla var positiva och tyckte besöksmålen var väldigt intressanta. Det togs mycket bilder och många sa att de skulle åka tillbaka igen, och även tipsa andra om att åka dit.

Lina WatanenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.