Annons
Nöje

Janne Adeen: Nej, man måste inte läsa alla böcker man köper

Janne AdeenSkicka e-post
Publicerad 27 juni 2024
Detta är en personligt skriven text i KLT. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Eels.
Eels.Foto: Pressbild

Ulf Lundell skriver så här i Vardagar 10:

”Trodde jag på nånting som Djävulen skulle jag säja

Annons

att Nätet är Djävulens största triumf hittills

Umberto Eco.
Umberto Eco.Foto: Pressbild

Och nu AI på det”

Ulf Lundell har en låt som heter Klockorna. Jag kan nog texten utantill, inte minst har har jag fastnat för refrängen:

Hit når sällan ljudet av klockorna

från kyrkan borta i mörkret

uppe på kullen där dom döda sover

När jag var ung hörde jag dom slå

Jag bor alldeles nära kullen där byns kyrka är belägen, men klockorna jag bara i undantagsfall. Det känns märkligt och jag ska erkänna att jag ofta tänker på tidens gång. Det gör även Mark Oliver Everett från Eels, han och jag är för övrigt nästan jämnåriga. I Time från nya albumet Eels time formulerar han sina tankar i följande skarpa rader:

Time, it's all about time now

tick-tock I rock, but then I look at the clock

Annons

knock-knock, who's there?

well, I don't dare

open the door

När Mark Oliver Everett nyligen intervjuades av den unge poddaren Logan Kelly berättade han om den omfattande hjärtoperation han nyligen genomgått. Everetts pappa gick bort i förtid på grund ett hjärtfel. Time är det bästa Eels gjort på många år, Everett är lika bra på melodier som på texter. Melodier som får lyssnaren att spetsa öronen för att uppfatta vad sången vill säga oss. Det är inte alltid trevliga saker, men han vet hur man fångar lyssnarens uppmärksamhet. Inte ens i de mest svårmodiga stunderna på Time kan Mark Oliver Everett tänka sig att göra avkall på skönheten.

Det är hårt mellan fansen på fotbolls-EM i Tyskland. Inför matchen mellan Italien och Albanien möttes lagens supportrar på ett torg. Italienarna bevittnade med fasa hur en grupp albaner tog fram spagetti och bröt av den på mitten. Schweiziska fans hade med sig banderoller in på arenan vid matchen mot Ungern. På banderollerna stod textat att fondue är bättre än gulasch.

Jag har en del böcker som jag aldrig läst och några skivor jag ännu inte lyssnat på. Ibland kan det ge mig dåligt samvete, men Umberto Eco löser mitt bryderi. Han hade 50 000 böcker i sitt privata bibliotek och avfärdade åsikten att man måste läsa alla böcker som man köper. ”Det är som att säga att du måste använda allt ditt porslin eller alla dina köksredskap. Det finns en del saker som behöver ha mycket av, även om vi bara använder en mindre del. Om vi till exempel betraktar böcker som medicin inser vi att det är bättre att äga många böcker än bara ett fåtal. När du vill må bättre går du till ”medicinskåpet” och väljer en bok. Du låter inte slumpen avgöra vilken det blir utan att du tar fram den som du behöver i just den stunden. Därför bör du alltid ha ett omfattande förråd att välja från”.

Annons
Annons
Annons
Annons