Annons
Kultur

Winnerbäck bjöd på bra blandning mellan gammalt och nytt

Lars Winnerbäck. Ett utstålt Hatstore arena. Nytt album. När artisten med band i helgen intog Kalmararenan hade många höga förväntningar på lördagskvällens konsert.
Kalmar • Publicerad 8 november 2023
På fredagen, kvällen innan Lars Winnerbäck spelade i Kalmar, hade han turnépremiär i Linköping för sin stora höstturné.
På fredagen, kvällen innan Lars Winnerbäck spelade i Kalmar, hade han turnépremiär i Linköping för sin stora höstturné.Foto: Lina Watanen
En förväntansfull publik, fem minuter innan spelningens start.
En förväntansfull publik, fem minuter innan spelningens start.Foto: Lina Watanen
Foto: Lina Watanen

Det är alltid lite speciellt att gå på en konsert med en artist eller ett band som nyligen har släppt ett nytt album. Vilket var fallet inför Lars Winnerbäcks Kalmarkonsert i Kalmar, i lördags. Endast en månad har gått sedan hans senaste album släpptes, Neutronstjärnan. Kalmarpublikens förväntningar inför och förhoppningar på konserten sträckte sig dessutom längre än så. Kvällen innan, på fredagen, hade Lars Winnerbäck haft Sverigeturné på sin nu aktuella turné. Och det i sin kära hemstad Linköping, så fansen som dagen efter mötte honom i Kalmar förväntade sig en taggad artist som just haft premiär och fått storstöd ”hemifrån”. Känslan att veta att Kalmarkonserten 3 200 utsålda biljetter dessutom innebar nytt publikrekord i Hatstore arena var ytterligare en fakta som blev till en känsla som ytterligare såg till att höja stämningen.

Nya albumet Neutronstjärnan är Lars Winnerbäcks fjortonde album. Det är skapat ihop med Joakim Berg och Martin Sköld från Kent.
Nya albumet Neutronstjärnan är Lars Winnerbäcks fjortonde album. Det är skapat ihop med Joakim Berg och Martin Sköld från Kent.Foto: Lina Watanen

Kvällen bjöd på totalt 22 låtar. Relativt många lugna sådana. Med tanker på nya albumet Neutronstjärnan blev det en hel del låtar från nya skivan. För den som ville höra just de nya låtarna blev det lyckat, med tanke på att Lars Winnerbäck bjöd på åtta av totalt tio låtar från Neutronstjärnan. Ibland kan det bli för mycket nya låtar om artisten i fråga just släppt ett album. Risken är att man känner att man inte har hunnit lyssna in sig på. Men oavsett om man den här lördagskvällen var ett inbitet Lasse-fans eller mest gick dit för en rolig grej, så bjöds det på en bra blandning mellan nya och gamla låtar. De numera gamla klassikerna Elden, Elegi, Hugger i sten och Söndermarken som artisten är känd för att vilja ha med på samtliga konserter, fanns med även i Kalmar. Bandet han har med sig består av sex skickliga musiker som bidrar till att ge lite annat liv och sound i klassikerna.

Annons

Lars Winnerbäck är ingen artist känd för att mellanprata. Det han skickar med från scen handlar framför allt om en tacksamhet över att få hålla på med musiken, vilket han tackar sin publik för. Flera gånger klappar han mot hjärtat, ler och nickar ut mot pekar ut mot publikhavet som ett innerligt tack. Och han passar på att göra en uppmaning om att det är för mycket ”vi och dom” med oroligheter och hot i världen, varpå han framför Själ och hjärta, med den viktiga texten om att ”Jag tror att själ och hjärta, är på väg tillbaka”.

Basisten Jerker Odelholm har spelat ihop med Winnerbäck sedan 2007. Övriga musiker i bandet är idag Jonna Löfgren, trummor, Staffan Johansson, gitarr, Carl Ekerstam, gitarr, Sandra Widman, sång/gitarr samt Mikaela Hansson, keyboard.
Basisten Jerker Odelholm har spelat ihop med Winnerbäck sedan 2007. Övriga musiker i bandet är idag Jonna Löfgren, trummor, Staffan Johansson, gitarr, Carl Ekerstam, gitarr, Sandra Widman, sång/gitarr samt Mikaela Hansson, keyboard.Foto: Lina Watanen

Så frågan är då, hur blev det med de höga förväntningarna?

Ja, vad gäller publikens förväntningar var det nog ingen som direkt gick hem besviken. Självklart är det alltid någon som önskat ett och annat låtval, och saknade sin favoritlåt, men överlag var det bara glädje och nöjdhet när klockan slog 21.40 och Lars Winnerbäck med band gick av scenen. ”Jag ska köpa biljetter till Göteborg också”, hördes en person i vimlet säga, glad och ivrig. Känslan att man vill uppleva konserten en gång till bar nog många med sig hem.

Lina WatanenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons