Annons
Kultur

Välkända klassiker och egna tolkningar när Lasse Stefanz gästade Kalmar

Oavsett om man gillar dansband eller inte, var det under fredagskvällen svårt att inte gilla Lasse Stefanz när de intog Kalmar och Krusenstiernska gården.
Kalmar • Publicerad 7 juni 2024
Har man 57 år i musikbranschen bakom sig, är det ingen tvekan om att man har en hel del klassiker i bagaget. Lasse Stefanz bjöd på flera välkända låtar när de förra veckan intog Krusenstiernska gården.
Har man 57 år i musikbranschen bakom sig, är det ingen tvekan om att man har en hel del klassiker i bagaget. Lasse Stefanz bjöd på flera välkända låtar när de förra veckan intog Krusenstiernska gården.Foto: Lina Watanen

Oavsett om man gillar dansband eller inte, känner nog de flesta ändå till att Lasse Stefanz med sångaren Olle Jönsson i spetsen, är ett gammalt, välkänt namn i artistbranschen. I år är det närmare bestämt 57 år sedan dansband bildades. Att det rör sig om många, många år blev publiken inte minst varse om när bandet på fredagskvällen gästade Kalmar. Platsen var Krusenstiernska gården, och de kunde knappast ha valt en finare försommarkväll för sin utomhuskonsert. Solen sken starkt och varmt när bandet intog scen, och värmen dröjde sig kvar långt även efter det att solen börjat gå ner. Med tanke på de många tröjorna, kepsarna och annat med trycket Lasse Stefanz som syntes bäras av människorna redan i kön till entrén, förstod man att det var många fans som kommit till Krusenstiernska just denna kvällen. Många hade dessutom åkt en bra bit, enbart för konserten. ”Man får passa på, Olle har ju sagt att han tar ett år i taget nu”, hördes en person prata om i kön. Ett cirka 25-tal spelningar är visserligen inbokade landet runt för bandet i sommar, men det är inte mycket om man tänker på hur det var förr. Då kunde de spela upp till dans så gott som varje kväll, under hela sommaren. En av sommarens kommande spelningar kan för övrigt nämnas är i vår närhet. Nämligen den 27 juli på Björkängens festplats i Gullaboås.

När entrén öppnat dörrarna, publiken intagit sina platser och klockan slagit 19.00 syntes bandet ta plats på scenen. Sångaren Olle Jönsson kom lugnt vandrade genom parken, gick rätt upp på scen och drog igång med en gång. Bland de första låtarna på repertoar är Emelie. Ett passande låtval där första raderna är ”om du tar en chans med mig, så ska jag lova dig, att inte göra dig besviken lilla vän”. Efter kvällens konsert är det nog ingen som går hem och är besviken över det de har fått uppleva.

Annons

Mellan flera av låtarna hörs Olle Jönssons uttala ”yeah men”, lite countryinspirerat sådär, vilket vid ett av tillfällena även följs av låten När countryn kom till Skåne. Sångaren och hans fem bandmedlemmar skojar med publiken om att de får följa med på en geografilektion. Exempelvis i Morgongåva, Huaröd, Månen över Uppland och När gässen återvänder.

Att det fanns gott om fans och trogna lyssnare i publiken var det ingen tvekan om. Många hade dessutom åkt en bra bit för att se bandet.
Att det fanns gott om fans och trogna lyssnare i publiken var det ingen tvekan om. Många hade dessutom åkt en bra bit för att se bandet.Foto: Lina Watanen

Det är klassiker efter klassiker som publiken får ta del av. Orden som min mor sa, Tomma löften, tomma ord, Midsommarnatt, Länge leve honky tonk, Peppelinos bar, De sista ljuva åren, Vid en liten fiskehamn och Det regnar och regnar.

När det kommer till Du försvann som en vind uppmanar Olle Jönsson publikhavet att sjunga med så högt de kan.

– Kom igen nu, Kalmar!

Bandet bjuder även på sina versioner av Chuck Berrys You never can tell, välkänd från filmen Pulp fiction, Electric light orchestras Hold on tight samt Darins En säng av rosor. Och inslag finns även av andra välkända namn, som bandet samarbetat med under sina många aktiva år. Bland annat Eddie Meduza, Thomas G:son, alf Robertson, Mikael Wiehe, Rose-Marie Stråhle och Colin Nutley

Många var de som i pausen ville passa på att ta en bild tillsammans med sångaren, Olle Jönsson.
Många var de som i pausen ville passa på att ta en bild tillsammans med sångaren, Olle Jönsson.Foto: Lina Watanen

Självklart framförs även Är det kärlek du behöver, en låt som verkligen fått ett uppsving bland ungdomar och inte minst epa-intresserade. På tal om ungdomar, så är det under kvällen en väldigt blandad publik. Inte bara vad gäller kvinnor och män, utan framför allt även vad gäller åldrar. Här syns allt från små barn, tonåringar och upp till äldre sitta tillsammans, njuta, umgås och lyssna på musiken. Det blir om något en kväll som visar att musik verkligen förenar.

Och till och med för en annan, som kanske inte direkt är förtjust i dansband, får benen gunga flera gånger under konsertens gång. För om man inte låter sig förblindas av att bandet klassas som just ett dansband, utan faktiskt lyssnar mer noga på texterna, är det väldigt finurliga och roliga texter. Ofta med ett klokt budskap. Det blir ganska tydligt att Lasse Stefanz är mer än bara dansband.

Lina WatanenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons