Annons
Kultur

Tokigheter och klurigheter när det vankas rävjakt

Rävjakten med Pettson och Findus har allt en roande föreställning behöver. Finurliga påhitt, spänning, skratt, överraskningar och klokheter.
Kalmar • Publicerad 5 juli 2024
Full fart, och inte en enda lugn stund när katten Findus (Penny Sjögren) är i farten.
Full fart, och inte en enda lugn stund när katten Findus (Penny Sjögren) är i farten.Foto: Lina Watanen
Anders Brandel spelar grannen Gustavsson, den nyfikne grannen som verkar vilja hålla sig på sin kant, men samtidigt gärna söker sällskap.
Anders Brandel spelar grannen Gustavsson, den nyfikne grannen som verkar vilja hålla sig på sin kant, men samtidigt gärna söker sällskap.Foto: Lina Watanen

Oj, hörs ett barn spontant utropa när lamporna på Skälby loge dämpas, och det mörkar något. In på scen kliver grannen Gustavsson (Anders Brandel). Han rör sig i den uppbyggda miljön, som visar gubben Pettson och katten Findus hem. Hönsgården med alla hönor, snickarboden där Pettson åstadkommer alla sina konstiga, kluriga uppfinningar och bostadshuset. Gustavsson letar och letar, men någon gubbe eller katt ser han inte till. Han tar hjälp av publiken och frågar om de sett till duon, och får ett starkt neeeej, till svar. Gustavsson hinner precis lämna hemmet, när gubben Pettson (Martin Ibohm) och katten Findus (Penny Sjögren) gör entré. Under den följande knappa timmen kommer trion bjuda på ett spännande äventyr. Sommarens äventyr det handlar om är Rävjakten. En räv som grannen Gustavsson vill skjuta, men som Findus istället vill lura och skrämma iväg.

Anders Brandel, Penny Sjögren och Martin Ibohm är skådespelarna på scen. För regin står Ingemar Bernthsson.
Anders Brandel, Penny Sjögren och Martin Ibohm är skådespelarna på scen. För regin står Ingemar Bernthsson.Foto: Lina Watanen

– Du ska inte stjäla höns! är Findus hälsning till räven.

Annons

Och är man katt, och heter Findus, vet man väldigt mycket. Och kan väldigt mycket. I alla fall om man frågar katten själv. För även om man har gott om idéer och vill mycket, blir det inte så mycket konkret gjort när man hellre vill leka.

– Attans katt, vi ska inte leka nu, hörs gubben Pettson säga både en och två, ja flera gånger än så.

Att vara försiktig och tålmodig är inte heller kattens grej. Då är det tur att gubben finns där och håller tillbaka. Å andra sidan är gubben smått förvirrad, så vännerna kompletterar varandra bra när det handlar om att få saker gjorda.

”Saker” det i Rävjakten handlar om, är att bygga en skrämhöna. Den ska få räven på andra tankar, så den aldrig någonsin mer jaga hönor igen. Det blir många skratt från publikens sida under tiden hönan byggs, för när man gör besök hemma hos Pettson och Findus, och med grannen Gustavsson i närheten, vet man aldrig vad som kan hända.

Årets familjeföreställning med Pettson och Findus på Skälby loge är Rävjakten. Föreställningen spelas till och med den 8 augusti.
Årets familjeföreställning med Pettson och Findus på Skälby loge är Rävjakten. Föreställningen spelas till och med den 8 augusti.Foto: Lina Watanen
Premiärens yngsta besökare? Max Aldefors, 1 år, och Elsa Brandel, 14 månader.
Premiärens yngsta besökare? Max Aldefors, 1 år, och Elsa Brandel, 14 månader.Foto: Lina Watanen
Två som kom för att få sig många goda skratt var Emma Lindblad och Iris Nilsson.
Två som kom för att få sig många goda skratt var Emma Lindblad och Iris Nilsson.Foto: Lina Watanen
Lina WatanenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons