Annons
Kultur

Spot on lyckas göra humor av ett tufft 2023

Att göra en revy, från år till år, förstår nog alla är en utmaning. Inte bra vad gäller att ta fram nummer med humor som passar en bred publik, utan också hitta de ”rätta” tillbakablickarna från året som gått.
Kalmar • Publicerad 13 januari 2024

Plus att man mitt i allt behöver förnya sig vad gäller själva upplägg. Med tanke på att Rydellarna, med Anna och Martin Rydell i spetsen, har arrangerat Kalmarsundsrevyn sedan 2011 har de verkligen gått varvet runt. Det handlar om 14 revyföreställningar sedan Kalmarsundsrevyns start, med undantag från en lite annorlunda, digital revy under pandemiåret 2021.

Vad kommer för nytt i årets revy, Spot on, kan man kanske fråga sig? För att göra svaret kort och enkelt, blir svaret ”mycket”. Själva upplägget känns igen, som den nummerrevy det handlar om, och även flera karaktärer från tidigare produktioner återkommer. Av publikens applåder som uppstår direkt när exempelvis karaktären Raggar-Olsson, spelad av Marin Rydell, gör entré på scen, förstår man samtidigt att hans nummer är något publiken vill se, år från år.

Martina Arbman Sundén, Niklas Brevestedt och Anna Rydell får agera bil när den konkursnära körskolläraren (Pontus Larsson) ger sig ut på tur med övningsköraren (Adam Lindehoff Norbäcker).
Martina Arbman Sundén, Niklas Brevestedt och Anna Rydell får agera bil när den konkursnära körskolläraren (Pontus Larsson) ger sig ut på tur med övningsköraren (Adam Lindehoff Norbäcker).Foto: Lina Watanen
Annons

Men innehållet i revyn, ja det är förstås alldeles nytt. Ett och annat skämt känns förstås igen, men de vävs in på ett snyggt sätt ihop med nytt material, som tillsammans leder till många och nya skratt. Paret Rydell och deras ensemble vet hur man roar och underhåller. Årets revygäng som står på scen är förutom Anna och Martin Rydell även Martina Arbman Sundén, Adam Lindehoff Norbäcker och Pontus Larsson. Även orkestern bestående av Niklas Brevestedt, Emil Appelquist, Michael Petersson och Andreas Zetterberg Österlund, gör sitt till och står inte bara för musiken, utan även en del skådespelarinhopp.

Igenkänning är ett ord som ofta förknippas med en lyckad revy. Och det lyckas Kalmarsundsrevyn verkligen med. Om det så är nationella eller stora internationella händelser som pytte, pyttesmå lokala sådana, lyckas de skapa en närhet mellan ämnet och publiken. Variation är ett annat viktigt ledord som gänget också gott och väl uppfyller. Här skämtas det om allt möjligt från Wahlgrenfamiljen, omsorgshundar på äldreboenden, Disney 100 år, vildsvin, Barbie, närpolisen och virilitet till trafikskolor, Carola, salmonella, epor, Loreen, fotboll och dyra, inköpta mötesbord. Mitt i allt sticker gänget även in med ett och annat tänkvärt på vägen, samt en och annan känga till personer. Som exempelvis numret Dum dom domare, där man driver med domarna och den omtalade snippadomen. Egg-size-tango och Trafikskolan är två andra nummer som är smått galna, men så roliga.

Anna Rydell inleder i öppningsakten med orden ”nu ska vi har en riktigt kul stund ”. Och en kväll med skön leverans som blir en kul stund, kan man verkligen ta fasta på i Spot on.

Lina WatanenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons