Annons
Kultur

På juläventyr med kattsystrarna Wilda och Wilja

En första bok om kattsystrarna Wilda och Wilja kom att bli två, och nu även tre. I nyheten Kattsystrarna Wilda och Wilja firar jul i Småland väntar julfirande med mycket äventyr och bus.
Kalmar län • Publicerad 23 november 2023

Första boken om katterna, Kattsystrarna Wilda och Wilja på äventyr i Kalmar, kom våren 2021. Året därpå kom Kattsystrarna Wilda och Wilja på cykelsemester på Öland. Och nu, lagom till jul, har en tredje bok om katternas äventyr släppts. Den handlar om julfirande med äventyr i Småland. Författarna bakom böckerna är Malin Albertsson och Malin Johansson.

– Jag bor i Storebror, och min medförfattarna Malin bor i Ramdala. Vi har en gemensam historia där vi pluggade tillsammans i Kalmar. Just Kalmar är en viktig del av historien även i våra böcker, berättar Malin Albertsson.

Annons

Hon nämner en tredje tjej som är inblandad i projektet, illustratören Anna Wallin från Hultsfred.

– När vi är klara med texterna går Anna igenom dem, och börjar skissa och måla utifrån idéer hon får när hon läser. Vi har varit väldigt noga med bildspråket redan från första början, och vill ha en genuin, lite gammaldags stil. Anna är jätteduktig att fånga och få fram det vi skriver i bild.

Malin Johansson och Malin Albertsson är författarna bakom böckerna om kattsystrarna Wilda och Wilja, medan Anna Wallin (i mitten) är illustratören.
Malin Johansson och Malin Albertsson är författarna bakom böckerna om kattsystrarna Wilda och Wilja, medan Anna Wallin (i mitten) är illustratören.Foto: Privat

Böckerna handlar som sagt om två kattsystrar, som faktiskt finns i verkligheten.

– Jag har Wilja, och Malin har Wilda. De är 13 år i verkligheten, men i böckerna är de yngre, mer åt kattungehållet.

En tredje karaktär som finns med i samtliga böcker, kattfarbrorn Grålle, är också baserad på en verklig karaktär. Men han finns dessvärre inte längre i livet.

– Det är lättare att skriva när man har förebilder i verkliga katter som funnits eller finns i vår närhet. Även om vi har byggt upp en egen värld för dem i böckerna, så utgår vi mycket från verkligheten.

I verkligheten är Wilja den lite mer lugna, kloka och eftertänksamma. Wilda är mer busig, vild och utmanar gärna. Dessa drag har följt karaktärerna även in i böckernas värld. När vi frågar om författarna är lika sina respektive katter, småskrattar Malin.

– Ja, de är nog lite lika oss som personer, hur Malin och jag är.

Vännerna lärde känna varandra för drygt 20 år sedan, när de pluggade fristående tyskakurser i Kalmar. De fann snabbt varandra, och vänskapen har bestått.

– Vi har alltid gjort väldigt roliga grejer ihop, och för några år sedan ville vi ha ett nytt projekt ihop. Vi gillar båda att skriva och vara kreativa, och vi gillar vår lokala miljö. Och såklart gillar vi våra katter väldigt mycket, vi har en gemensam historia med dem.

Kattsystrarna Wilda och Wilja som barnböckernas historier handlar om, bygger i allra högsta grad på levande karaktärer. Det är nämligen författarnas egna katter.
Kattsystrarna Wilda och Wilja som barnböckernas historier handlar om, bygger i allra högsta grad på levande karaktärer. Det är nämligen författarnas egna katter.Foto: Privat
Foto: Privat
Annons

Allt landade i att duon bestämde sig för att skriva en bok om kattsystrarna. Lite komiskt om man tänker att den Malin vi pratar med, en gång i tiden alls var någon kattmänniska.

– Det var Malin som genom en bekant fick hem två kattungar, och hon tyckte att jag så klart skulle ha en katt. Det lite bara hände, att hon tog den ena, och jag den andra, säger Malin och tillägger glatt.

– Den lilla kissen är bland det bästa som hänt, och idag är jag en helsåld kattmänniska. Just det där att de är små egna personer, med sina egna personligheter.

Bokskrivandet sker på hobbybasis. Till vardag arbetar Malin Albertsson med kommunikation och turism i Hultsfred kommun, Malin Johansson arbetar som studievägledare.

– Jag har skrivit en del texter innan, via jobbet. Men inte alls på det här sättet. Så det är klart man blir lite stolt när man ser sin egen bok, och nu en tredje. Och mycket av glädjen tror jag kommer av att vi är tre som jobbar med det här, delar idéer och hjälps åt.

Även om det rör sig om barnböcker vill författarduon att innehållet även ska vara roligt för vuxna.

– Vi har också fått mycket feedback om att texterna är humoristiska, glimtaktiga och underfundiga.

Bokomslaget till Kattsystrarna Wilda och Wilja firar jul i Småland.
Bokomslaget till Kattsystrarna Wilda och Wilja firar jul i Småland.Foto: Privat

I nya boken väntar bland annat luciafirande och kyrkobesök.

– Wilja är tärna i traktens luciatåg, och när hennes kattsyster Wilda är med händer det alltid något, och det blir förstås en massa bus. Till exempel börjar Wiljas svans brinna och det blir alldeles rörigt i kyrkan.

Eller som när det ska huggas julgran inför julfirandet på gården i den småländska skogen, ja då blir det också stim och ståhej. Mitt i allt kaos är det tur att systrarna kan påkalla ”Grålle-kraften”, genom att göra tass mot tass och förflyttas till deras trygga hand, kattfarbrorn Grålle.

Annons

Idéer finns det gott om, och mycket talar för att boken om julfirandet i Småland inte är den sista. Men just nu är de inblandade mitt i glädjen över tredje boksläppet.

– Vi försöker få ut boken så mycket som möjligt nu. Bland annat kommer vi vara på Dillbergs bokhandel i Kalmar den 3 december, på julmarknad i Vimmerby Näs den 1-2 december och på Kalmar julmarknad den 9 december.

Lina WatanenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons