Annons
Kultur

Nyskriven musikal med starkt budskap

– Det är spännande med ett projekt av den här magnituden, så stort. Det blir spännande att se vart det tar vägen.
Det säger kompositören Nils-Petter Ankarblom om nya storsatsningen där Handbok för superhjältar förvandlas till musikal.
Kalmar län/Skåne • Publicerad 6 maj 2024

När vi pratar med Nils-Petter Ankarblom är det flera mils avstånd mellan oss, då han bor i skånska Stehag. Det är härifrån han numera bor och verkar. Men för några år sedan hade avståndet mellan honom och Kalmar län varit ännu större, då han bodde i USA. Det fysiska avståndet till Kalmar län kan vara stort, men den värmande känslan för länet kommer alltid att finnas inom honom, som född och uppvuxen i Mönsterås.

– Mina föräldrar bor kvar i samma hus som jag växte upp i.

Annons

Efter grundskolan kom Nils-Petter in på musikgymnasiet i Oskarshamn, det då enda av sitt slag i hela Kalmar län.

– På det sättet hade Oskarshamn lite mer dragning än Kalmar, det var ju musik jag ville syssla med. Men Kalmar var ändå den coola staden när jag växte upp, och det var dit man åkte på fredagseftermiddagarna för att shoppa, småskrattar Nils-Petter.

Efter studenten hade han fortsatt sikte på musikbranschen, och sökte samt kom in på musikhögskolan i Malmö. Och även om han sedan studenten, för drygt 20 år sedan, inte har bott i länet med, har banden till länet fortsatt vara starka. Nils-Petter nämner spelningar och jobb ihop med bland annat Camerata Nordica, filmprojekt på Saga-biografen, magiska sommarkvällar med Musik på Larmtorget och tävlande som låtskrivare i dåvarande Svensktoppen nästa.

Mönsteråsbördige Nils-Petter Ankarblom har tillsammans med Cecilia Mörnhed skrivit musiken till musikalen handbok för superhjältar.
Mönsteråsbördige Nils-Petter Ankarblom har tillsammans med Cecilia Mörnhed skrivit musiken till musikalen handbok för superhjältar.Foto: Anja Callius

2006 träffade Nils-Petter kvinnan som 2012 blev hans fru. Hon är från USA, varpå paret bodde där i flera års tid. Nils-Petter hade då gjort karriär som kompositör, arrangör och dirigent. 2016 fick han ett av sina största jobb, då han dirigerade Tuck Everlasting på Broadway.

– Vårt första barn föddes i New York. Det var underbart och fantastiskt att jobba där, och få arbeta med musik och teater. Men att vara småbarnsförälder i New York var inte så kul.

Paret bestämde sig för att återvända till Sverige, och valet stod lite mellan Kalmar län och Skåne. Skåne vann.

– Vi har två barn idag, och det är såklart ovärderligt att ha nära till sina föräldrar när man är småbarnsförälder. Men samtidigt har jag min syrra med barn i Skåne, och vi har många kopplingar dit sedan innan USA-flytten.

Många är de storsatsningar som Nils-Petter har varit med om under åren. Nu närmast handlar det om boksuccén Handbok för superhjältar som sätts upp som musikal, och som han skriver musik till.

– Det där med ödet, ibland händer det bara vissa saker. Jag har länge tänkt att barnboksserien superhjältar skulle kunna vara en bra föreställning, något viktigt och kul att berätta om.

Så när han för något år sedan såg ett utskick där låtskrivare hade chansen att pröva sig inför en ny musikalsatsning med just superhjältar, bestämde han sig för att anmäla sitt intresse. Många svar var de som kom in. Nils-Petter och blivande kollegan Cecilia Mörnhed var de två som antogs.

Annons

– Vi blev ihopsatta, och kände inte varandra. Men när frågan kom om vi ville jobba ihop sade jag ja direkt, jag älskar samarbeten, säger kompositören och tillägger.

– Det är bra att jobba med nya människor, för då skakas allting om lite grann och man lär sig så mycket mer. Jag gillar att bli överraskad, för man fastnar så lätt i sitt eget.

Ett år har nu passerat sedan arbetsstarten, och 16 nya låtar är på god väg att ta form.

– Jag skulle beskriva musiken som svensk musikalpop. Berättande låtar som ändå är väldigt musikaliska.

En första singel, Boken fann dig, släpptes föra veckan, och hela musikalbumet kommer senare i år.

– Musiken är så viktigt när man gör musikal. Det är det magiska elementet. Man vill med musiken ge avtryck för det som berättas.

Boksuccén Handbok för superhjältar blir musikal. Premiären sker i februari nästa år.
Boksuccén Handbok för superhjältar blir musikal. Premiären sker i februari nästa år.Foto: Pressbild

När vi frågar hur inspirationen och arbetet flutit på kommer ett snabbt svar.

– Handlingen runt Handbok för superhjältar är så bra och har ett fint budskap. När det finns så mycket bra och viktiga saker att berätta, då är det ganska lätt att skriva låtar.

Berättelsen bygger på nioåriga Lisa som utsätts för mobbning. Upptäckten av en mystisk bok, Handbok för superhjältar, förändrar plötsligt hela hennes liv.

– Det handlar inte om något magiskt trollspö, utan Lisa måste själv lära sig vissa färdigheter för att bli superhjälte. Att vara en superhjälte kanske är något vi alla på olika sätt kan lära oss att bli.

Annons

Att kämpa, misslyckas, öva vidare och kämpa på för att till slut lyckas är ett annat budskap som förmedlas.

– Barn, och även föräldrar, kan behöva påminnas lite om att vad vi gör med vår tid faktiskt formar vad vi får för liv. De bästa sakerna kommer inte alltid gratis här i livet. Musikalen gör avstamp i att även när livet är svårt, som när Lisa går igenom mobbingsituationer, kan man vända allt.Och det är ett så fruktansvärt starkt budskap.

Lina WatanenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons