Annons
Kultur

Nyskriven fars med dåtida handling men modern touch

Pontus Larsson har setts i Torsåsrevyn och Kalmarsundsrevyn, på Astrid Lindgrens värld samt i tv-reklam. I sommar är han aktuell på platsen där hans professionella skådespelarkarriär inleddes.
Kalmar/Ronneby • Publicerad lördag 00:30

Nu på lördag, den 6 juli, är det urpremiär för farsen Inspektören i Ronneby. Bakom nyheten, som i dubbel benämning är en nyhet, står Pontus Larsson. Han har nämligen skrivit den helt nya farsen.

– Det finns en uppsjö av farser, men jag kan tycka att de inte är så uppdaterade. De är inte skrivna i den här tidsåldern, och kan ha ett lite förlegat synsätt. Jag tänkte det var roligare att skriva något fräschare, men ändå med samma klassiska förväxlingshumor där man får följa någon som har panik och inte vet vem som är vem, säger Pontus och tillägger.

Annons

– Jag älskar farser. När det går fort och är mycket förväxlingar. Fars är en så härlig och fin form som jag vill ska fortleva, men då behövs det skrivas lite nytt också.

På lördag, den 6 juli, är det urpremiär för Pontus Larssons nyskrivna fars, Inspektören. Platsen är Brunnskvittrets scen i Ronneby brunnspark.
På lördag, den 6 juli, är det urpremiär för Pontus Larssons nyskrivna fars, Inspektören. Platsen är Brunnskvittrets scen i Ronneby brunnspark.Foto: Ann-Charlotte Lundgren

Inspektören utspelar sig på 1920-talet, och det i sig var en tid med andra könsroller än idag. Pontus har ändå arbetat med att skriva ett manus som är lite mer medvetet, modernt och inkluderande.

Det har tagit honom åtta år från idé till färdigt manus.

– Jag har inte jobbat aktivt med det, utan kanske fått en idé, vaknat mitt i natten och skrivit ner den, skrivit lite mer och sedan pausat något år. Men för två år sedan började jag tänka mer ”är det möjligt att göra det här, går det?”

Han satte sig ner, samlade och skrev ihop alla idéer och gjorde en dramaturgi för att se om allt skulle hålla. Sedan kontaktade han Ronneby folkteater, en amatörteaterförening som han spelade sommarteater med år 2013.

– Det var när jag spelade sommarteatern som jag fick idén till Inspektören, första gången.Jag gick omkring i Brunnsparken, hittade direktörsvillan och tänkte hur det var på brunnstidens glansdagar.

En fars med en nervös brunnsdirektör som får besök av en inspektör var tankar som genast väcktes, och Pontus kände med en gång att den grunden var ett bra och kul upplägg. Sedan har det som sagt gått många år.

– Att jag kom i kontakt med Ronneby folkteater var av ren slump. Jag pluggade teater på folkhögskolan i Bräkne-Hoby och var på deras nyårsrevy. Jag såg i programbladet att de skulle spela sommarteater, och sade till mina klasskompisar att det vore kul att vara med i. Detta var i januari, februari, och sedan tänkte jag inte så mycket mer på det.

Två välkända ansikten som spelar i Inspektören, och som medverkat i Torsåsrevyer är Pontus Larsson och Lotta Jansson. Pontus är även aktuell i Kalmarsundsrevyn.
Två välkända ansikten som spelar i Inspektören, och som medverkat i Torsåsrevyer är Pontus Larsson och Lotta Jansson. Pontus är även aktuell i Kalmarsundsrevyn.Foto: Johannes Persa Persson

I maj ringde dåvarande verksamhetsledare från teaterföreningen. Han berättade att de fått ett avhopp inför sin sommarteater och hade tipsats om Pontus, från en av folkhögskolans lärare.

– Jag tackade ja direkt. Det var mitt första betalda skådisjobb, skrattar Pontus.

Annons

Elva skådespelare, plus en hund, medverkar i farsen Inspektören. Från början var det 15 karaktärer, men en del har fått strykas för att få allting att gå runt.

– De flesta på scen är glada amatörer, som är otroligt duktiga. Men så har vi också några som är inköpta, som är proffs.

Handlingen utspelar sig som ovan nämnts under parkens glansdagar. Publiken får möta brunnshotelldirektören Harald Bielke, en nervös man som just denna dagen är extra nervös, då han väntar besök av en inspektör från föreningen Svenska hotell.

– Det är en ny inspektör som Harald inte träffat förut, så han vet inte hur inspektören ser ut. Samma dag är det fullbokat på hotellet, så inspektören måste bo hemma hos honom i direktörsvillan. När det kommer fler och fler gäster blir allt rörigt och oklart, och ingen vet riktigt vem som är vem.

Pontus skrattar och säger att det inte bara blir panik, stress och förväxlingar. Utan även en del kärlek bland tjänstefolket.

Eftersom han själv även medverkar på sen säger han att det kommer vara tredubbel nervositet på premiärdagen.

– Det är extra nervöst eftersom jag både skrivit manus och spelar. Och om jag har lyckats med att skriva, ja det får vi se efter premiären.

Med tanke på hans skådespelarerfarenhet har han under skrivandet gång kunnat tänka både som manusförfattare och som skådespelare.

– För mig har det varit viktigt att hitta tydliga karaktärer, och där har jag kunnat gå in mer i rollerna och skriva, utifrån min skådiserfarenhet. Istället för att ha ett helikopterperspektiv.

Lina WatanenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons