Annons
Kultur

Ny storsatsning med Borgarnas ö

Mer avancerad teknik, ett pågående forskningsprojekt och inte minst en satsning på serieutställningar. Kalmar läns museum blickar nu hela åtta år framåt, och fokus ligger då på Borgarnas ö, närmare bestämt Ölands fornborgar.
Kalmar/Öland • Publicerad 19 december 2023

Förhistorien och framför allt den öländska historien kommer prägla Kalmar läns museums satsningar under åtta år framåt.

– Vi planer en helt ny utställningsserie, berättar Maria Kanje, producent på Kalmar läns museum samt projektledare för nya satsningen, Borgarnas ö.

Annons

Allt genomförs i samarbete med Stockholms universitet, som parallellt under dessa år bedriver forskningsprojektet Kris, konflikt och klimat – samhällsförändring i Skandinavien år 300–700. Även Linnéuniversitetet finns med som samarbetspartner.

– Varje år under de åtta åren producerar vi på museet nya utställningar som kommer följa, spegla och förmedla det senaste som händer i forskningsprojektet.

Maria Kanje, producent på Kalmar läns museum och projektledare för nya storsatsningen, Borgarnas ö. En satsning som kommer pågå under åtta år, med invigning i juni nästa år.
Maria Kanje, producent på Kalmar läns museum och projektledare för nya storsatsningen, Borgarnas ö. En satsning som kommer pågå under åtta år, med invigning i juni nästa år.Foto: Lina Watanen

Projektets namn är som ovan nämnts Borgarnas ö. Men varje enskilt år präglas av en eget undertitel, med egna teman.

– Vi förnyar med nya teman varje år så att innehållet ska kännas nytt och spännande. Vi fördjupar oss ett år i taget kring olika teman, vilket ger helt nya möjligheter för besökarna att utforska Ölands fornborgar och få veta mer om ölänningarnas liv under järnåldern.

Den 8 juni nästa år väntar vernissage, på Kalmar läns museum.

– Datumet är noga utvalt. 8 juni 2024 är på dagen 60 år sedan man satte spaden i marken och började gräva ut Eketorps borg, säger Maria.

Utställningens tema år 2024 omfattar tre delar. Fornborgarnas betydelse och funktion, Sandby samt Eketorps borg och så förstås senaste nytt från forskningsprojektet.

– Hur byggdes fornborgarna, vilka byggde, vad var dess funktioner, varför övergavs en del, hur användes de? Det är några frågor som besökarna kan fördjupa sig i.

Museibesökarna ges även i utställningen chansen att möta en järnåldersfamilj via en interaktiv filmupplevelse.

– Vi har flera frågor ute till forskare nu, som ska besvaras. De ska sedan filmas in av en familj så besökarna kan fråga exempelvis ”vad åt man på den här tiden?”, och så kommer mor i huset fram på skärmen och berättar mer om det.

Annons

Storsatsningen ska även märkas utanför museets väggar.

– Två borgportaler, två stora pekskärmar med innehåll om Ölandsborgar ska placeras ut på välbesökta platser på Öland. Så utställningen kommer synas även på Öland. Exakt var portalerna ska stå är inte klart idag.

Sandby borg har väckt stor uppmärksamhet, och stort intresse, sedan ny fakta kommit fram om borgens hemska historia.
Sandby borg har väckt stor uppmärksamhet, och stort intresse, sedan ny fakta kommit fram om borgens hemska historia.Foto: Lina Watanen

Öland har runt 15-20 fornborgar, och det finns mycket spännande historia runt borgarna.

– Vår utställning om Sandby borg drar till sig stort intresse. Men lokalen är för liten, och vi har länge velat utöka den och lyfta fram Sandbys historia, berättelse och föremålen på en större yta. Det blir nu möjligt.

Efter upptäckten av det orörda Sandby borg, 2010, har många fascinerats av borgens hemska historia som uppdagats, med den fruktansvärda massakern.

– Det är spännande att i realtid få följa forskningen, teorier och nya upptäckter på en orörd plats. Det är en påbörjad undersökning som pågår, ingenting är färdigt. Man vet att det är en brottsplats där förfärliga saker har hänt, men det som jag tror många tycker är så spännande är att nya saker kommer fram hela tiden, säger Maria och tillägger.

– Det finns så mycket mer att berätta om när det kommer till de öländska borgarna. Tanken med Borgarens ö är att berätta om till exempel kontakterna med romarriket, hur man levde på Öland under järnåldern och funktionerna som borgarna hade.

Lina WatanenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons