Annons
Kultur

Nära möten i skilda slags självporträtt

En utställning lämnar alltid ut aktuell konstnär, på ett eller annat sätt. Ansikte mot ansikte lämnar på ett lite annorlunda vis ut konstnärerna, då de i flera fall inte bara är människan bakom verket utan även motivet för verket.
Mörbylånga • Publicerad 19 maj 2024
Hängning pågår för fullt, och imorgon fredag är det vernissage. Bengt Winbladh är en de ansvariga som hängt utställningen.
Hängning pågår för fullt, och imorgon fredag är det vernissage. Bengt Winbladh är en de ansvariga som hängt utställningen.Foto: Lina Watanen

En massa porträtt av olika slag pryder nu Kamerala villans väggar. Imorgon, fredag, väntar vernissage för nya utställningen Ansikte mot ansikte - öländska konstnärer i självporträtt och vänporträtt.

– Vi satt och pratade på en träff och fick en tanke om att göra en utställning som bara innehöll självporträtt. Det var en triggande och lite innovativ tanke, berättar Bengt Winbladh, konstnär tillika aktiv i Per Ekströmsällskapet på Öland.

Per Ekströmsällskapet är glada över att få visa ett självporträtt av Lotte Laserstein. Målningen under är ett verk av Julie Dinesen-Hullgren som porträtterat sin man Oscar.
Per Ekströmsällskapet är glada över att få visa ett självporträtt av Lotte Laserstein. Målningen under är ett verk av Julie Dinesen-Hullgren som porträtterat sin man Oscar.Foto: Lina Watanen
Annons

För att inte behöva begränsa sig allt för mycket lade de till även vänporträtt, därav utställningens titel. Samtliga verk som ställs ut är av konstnärer som på ett eller annat sätt har kopplingar till Öland. En del är födda på ön, andra inflyttade, en del bara på tillfälligt besök på jakten efter det öländska, mäktiga ljuset.

– Under kriget kom många målare till Öland, eftersom de inte kunde resa ut i Europa. Som till Spanien, eller Paris. Framför allt var konstakademin i Paris eftertraktad, säger Bengt.

William Nording var konstnären som själv lockade många andra konstnärer till Bo pensionat i Vickleby, ja till hela Öland i stort.
William Nording var konstnären som själv lockade många andra konstnärer till Bo pensionat i Vickleby, ja till hela Öland i stort.Foto: Lina Watanen

Kriget han syftar på är andra världskriget. Några årtionden innan krigets början hade Bo pensionat i öländska Vickleby börjat etablera sig som ett välkänt ställe för konstnärer. Detta kom om något att ta fart under andra världskriget, mycket tack vare målaren William Nording, gift med pensionatets grundares dotter, Maja Uddenberg.

– I vår utställning visas först och främst mycket som är kopplat till Bo-målarna, hela det spannet. William lockade många konstnärer till Öland, när de inte kunde åka till det sydeuropeiska ljuset. Öland har verkligen ett speciellt ljus och det är något visst med havet, Alvaret och diset som ofta uppstår.

Utställningen visas till den 4 augusti, med några sommarveckors uppehåll i juni.
Utställningen visas till den 4 augusti, med några sommarveckors uppehåll i juni.Foto: Lina Watanen

Variationen i Ansikte mot ansikte är stor. Bland porträtten finns såväl humoristiska som mer seriösa inslag. Teknikerna varierar också stor, och åskådarna får se allt från grafik, teckning och oja till akryl, akvarell och skulptur.

Bland konstnärerna som finns med kan nämnas Axel Kargel, Per Ekström, Arthur Percy, Sigfrid ”Siffran” Södergren, Margareta Linton, Ingrid Björklund, Sven-Bertil Svensson, Erik Evald, William Nording, Bengt Rindner, Einar Rosén och Erik Byström. Ja, för att inte nämna att det till och med visas ett självporträtt av självaste Lotte Laserstein.

På en vägg visas verk av Mörbylångakonstnärer som under ”klubbnamnet” Kollegium chrysaetos, i många års tid kontinuerligt träffades för att prata konst, och skapa. I gruppen ingick bland annat Hasse Svensson, Bo Mörnerud, Sven-Bertil Svensson och Rune Kindberg.
På en vägg visas verk av Mörbylångakonstnärer som under ”klubbnamnet” Kollegium chrysaetos, i många års tid kontinuerligt träffades för att prata konst, och skapa. I gruppen ingick bland annat Hasse Svensson, Bo Mörnerud, Sven-Bertil Svensson och Rune Kindberg.Foto: Lina Watanen
Lina WatanenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons