Annons
Kultur

Mystik, väskor och experimentella tekniker

Kramik, grafik och måleri. Det är var en trio konstnärer har att visa, när det är dags för en ny utställning på Persona galleri.
Kalmar • Publicerad 23 maj 2024
Konstverk av Jenny Strid.
Konstverk av Jenny Strid.Foto: Pressbild

Imorgon, fredag, är det vernissage för en ny utställning på Persona galleri. Det är inte bara en, utan tre olika konstnärer, som då ställer ut sina verk. Det handlar om Helén Anderson, Jenny Strid och Magnus Peterson.

Helén är från Stockholm och har utbildat sig på Konstfack, men även på Capellagården i Vickleby på Öland. Under 30 år har hon arbetat som kriminalinspektör, bland annat som expert på konstförfalskningsbrott. Hon fascinerade av de höga priser som märkesdamväskor klubbades för, och detta är något hon inspirerats av och tagit in i sitt konstnärskap.

Annons

Jenny är även hon från Stockholm, och utbildad på bland annat stadens Grafikskola. Hon kommer visa grafikverk som bygger på en lite annorlunda metod, kallad cyanotypi. Det är en experimentell grafisk teknik som bygger på järnsalters ljuskänslighet. Jennys tankar med sina verk är att ”ge tid för reflektion över det som är subtilt och vardagligt”.

Sist men inte minst ställer Magnus Petersson ut sina akvareller och teckningar, som är de tekniker han främst använder sig av. Magnus är född i Växjö men tillbringar många timmar i sin sommarateljé på Hasslö i Karlskronas skärgård. Konstnären inspireras framför allt av naturen och dess väsen, och vill gestalta lugnet och mystiken i naturens olika skiftningar. Något som ofta resulterar i motiv som speglar en slags övernaturlig stämning.

Utställningen visas till och med den 9 juni.

Väska i keramik av Heléne Anderson.
Väska i keramik av Heléne Anderson.Foto: Pressbild
Verk av Magnus Petersson.
Verk av Magnus Petersson.Foto: Pressbild
Lina WatanenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons