Annons
Kultur

Musikkalas med spontanitet, rörelse och glädje

– När man sjunger, blir man så glad...
Glädjen var verkligen i centrum när Heléne Ingvarsdotter och Thomas Wiegert gästade Trekantens bibliotek.
Trekanten • Publicerad 2 mars 2024
Thomas Wiegert och Heléne Ingvarsdotter var i årtionden kollegor på Kalmar kulturskola, och deras samarbete har fortsatt även efter att Thomas gått i pension.
Thomas Wiegert och Heléne Ingvarsdotter var i årtionden kollegor på Kalmar kulturskola, och deras samarbete har fortsatt även efter att Thomas gått i pension.Foto: Lina Watanen

Ramsor om att stamp med fötterna, klappa med händerna och ropa hurra. Knep mot regnskurar, åska och blixtrar. Hålla koll på antalet snöflingor och fingrar. Lite spänning och mycket nyfikenhet. En saftig, fruktig, dansglad fröken Mango. Sång och rörelselekar var nämligen det som väntade när duon Heléne Ingvarsdotter och Thomas Wiegert kom på besök till biblioteket i Trekanten. Videvisan (Sov du lilla videung), Heja Bamse och Var bor du lilla råtta var några av de mer välkända låtarna som barnen fick ta del av. Publiken var en blandad skara av sportlovslediga barn och förskolebarn som fick ett lite annorlunda inslag i förskolevardagen.

Janie kom dagen till ära klädd i Bamsekläder, och passande nog framfördes under sångstunden även låten Heja Bamse.
Janie kom dagen till ära klädd i Bamsekläder, och passande nog framfördes under sångstunden även låten Heja Bamse.Foto: Lina Watanen

– Vi började det här programmet 2018 och är ute då och då och spelar. Men det är lite olika program varje år, där årstidsskiftningarna får styra sångvalen och ramsorna, berättar Thomas.

Annons

Musikkalaset ges i Kulturskolan i Kalmars regi.

– Jag har jobbat på kulturskolan som trumlärare i 25 år, men är pensionär sedan fem år.

– Och ja, jag har jobbat på kulturskolan i cirka 35 år, tillägger Heléne och ler stort.

Hennes ordinarie uppdrag på kulturskolan är musiklärare i fiol. Och en fiol hade hon givetvis med sig på musikkalaset. Liksom gitarr och durspel. Medan Thomas underhöll med cajon, golvpuka och splashcymbal. Förutom de finurliga ramsorna där det gällde att hålla koll på såväl fingrar som huvud och tår, fascinerades många barn av själva instrumenten.

Alva och Ines hängde med i de olika rörelserna.
Alva och Ines hängde med i de olika rörelserna.Foto: Lina Watanen

– Vi har inget strikt program vi förhåller oss till, utan mycket är spontant utifrån barnen. Vi är lite som gubben i lådan som dimper ner och ger järnet i 40 minuter, säger Heléne och betonar att det är just en interaktiv föreställning de eftersträvar.

– Vi vill ge en upplevelse för deltagarna där de får sjunga och röra på sig, tillägger Thomas.

Redan inom kort väntar en ny chans att ta del av musikkalaset. Den 16 mars är duon bokade till Kalmar stadsbibliotek, som då har familjelördag på biblioteket.

Maja Ericson och sonen Theo skrattade gott till de finurliga sångerna. Med var även storasyster Tilda (sitter på stolen till vänster).
Maja Ericson och sonen Theo skrattade gott till de finurliga sångerna. Med var även storasyster Tilda (sitter på stolen till vänster).Foto: Lina Watanen
Heléne fick hjälp av barnen med ramsan där det gällde att hålla koll på antalet fingrar.
Heléne fick hjälp av barnen med ramsan där det gällde att hålla koll på antalet fingrar.Foto: Lina Watanen
Publiken bestod bland annat av barn för förskolan Lilla hjärtat i Trekanten.
Publiken bestod bland annat av barn för förskolan Lilla hjärtat i Trekanten.Foto: Lina Watanen
Självklart fick även barnen testa på att skapa musik, med hjälp av kastanjetter, bjällror och äggmaracas.
Självklart fick även barnen testa på att skapa musik, med hjälp av kastanjetter, bjällror och äggmaracas.Foto: Lina Watanen
Lina WatanenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons