GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Mörkerseende i åtta olika tolkningar

Det har blivit något av en tradition att när höstrusket närmar sig, då bjuder galleristen Pelle Frylestam in till en utställning med temas förknippat till den mörka, lite dystra, ruggiga årstiden. I år handlar det om Mörkerseende.
Kalmar • Publicerad 21 oktober 2021
Skärrande på Alvar, av Nybrofotografen Nils Elqkvist. En av åtta utställare på galleri Svalans utställning Mörkerseende som visas från den 22 oktober till den 31 oktober. Bakom syns Sara Västerlunds skapelse, Nyctalopia.
Skärrande på Alvar, av Nybrofotografen Nils Elqkvist. En av åtta utställare på galleri Svalans utställning Mörkerseende som visas från den 22 oktober till den 31 oktober. Bakom syns Sara Västerlunds skapelse, Nyctalopia.
Foto: Lina Watanen

Tidigare exempel som Yttersta domen, De sju dödssynderna, Monster och Helvetet kan nämnas. I år är inget undantag, varpå han imorgon, fredagen den 22 oktober, in till vernissage för Mörkerseende.

– Mörkerseende är temat, och det är väldigt tolkningsfritt, konstaterar Pelle Frylestam.

Platsen är galleriet Svalan på Ängö i Kalmar. Precis som tidigare år handlar det om en samlingsutställning och åtta utställare är inbjudna. Nils Elgqvist, Jonas Forsberg, Magnus Gustavsson, Kristina Jeppsson, Felix Lönn, Niklas Mörnerud, Sara Västerlund och Louise Swärdshammar.

Jag går en annan väg, Louise Swärdshammar.
Jag går en annan väg, Louise Swärdshammar.
Foto: Lina Watanen

Fotografiet Skärrande på Alvar är fotografen Nils Elgqvists bidrag. Han bor i Nybro men har en stuga i Borgehage på Öland. Och där är en bit från sistnämnda by, ute på stora Alvaret, som ha fångat motivet på bilden, två nattskärror, som hänger på galleri Svalan.

– Bilden är tagen på årets ljusaste årstid, en natt i juni. Men inte ens den ljusaste natten är helt ljus, menar Nils Elgqvist.

Eftersom han valt att göra ut bilden i svartvitt, luras många nog och tror att bilden är tagen en helt annan årstid än vad den faktiskt är. Nils Elgqvist har på ett magiskt vis med hjälp av blixtar lyckats fånga de två fåglarnas reflektioner i ögonen.

– Jag var ute flera nätter och fotograferade. Det är mycket som ska stämma in, som att det måste vara en klar himmel. Men också att jag ska komma nära nattskärrorna.

De många vakna nattimmarna lönade sig däremot, när man tänker på bilden han lyckades fånga.

– Som naturfotograf jobbar jag ärligt. Det är ingen redigering av bilden, den enda jag har gjort är att göra om den till svartvitt, säger Nils Elgqvist.

Det han mestadels fotograferar är projekt som rör fåglar och djur, ja natur i allmänhet. Innan han har tidigare arbetat med projekt som omfattar fotografering av rävar, och för tillfället arbetar han med ett som handlar om lodjur.

Lina WatanenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.