Annons
Kultur

”Meningen med livet blir mycket roligare om vi lever på något större än bara oss själva”

Även om man heter Laleh och är en omtyckt, välkänd artist är man tacksam och ödmjuk att ha kommit så långt i sin karriär. Hur det än är har vi alla bara en stund på jorden, och den tiden vill Laleh ägna åt att göra något meningsfullt. Som att skapa musik och bidra till att göra världen till en bättre, varmare plats.
Borgholm/Stockholm • Publicerad 25 juni 2023

När vi får en pratstund med Laleh är det ett par månader kvar till premiären av hennes stora sommarturné. Hennes publik känner nog att det är länge kvar, men för artisten själv är två månader ingen lång tid.

– Vi har ett dussintal låtar, runt 20, 30 stycken, som vi nu sitter och planerar kring. Som skärmarna bakom oss, färger och teman, kostymer som ska sys och så har vi dansare med, vad ska de göra?

Annons

Även om mycket ska planeras och fixas, säger Laleh att det är kul och kreativt att finurla ut hur konserterna ska läggas upp.

– Det roliga med sommarens turné är att vi kombinerar stora spelningar som på Tele2 Arena, med mindre spelningar. Men oavsett hur mycket publik eller stort det är, ska det vara en lika härlig show överallt.

Det är fyra år sedan Laleh senast var ute på en storturné.

– Vi planerade en turné precis när pandemin bröt ut, sedan har vi väntat in allt. Jag tar lite tid på mig att göra album, och åker inte ut varje sommar på det här sättet. Det blir ungefär var tredje år.

Efter varje turné lär man sig mer hur man vill göra, och framför allt hur stressigt man vill ha det.

– Inför sommarens turné sade vi direkt att vi spelar max två gånger i veckan. Då hinner vi vila mellan, göra något kul när vi kommer till stället innan konserten, och vill vi kan vi vara kvar och hitta på något roligt även dagen efter.

Laleh småskrattar och säger att när väl turnén börjar, blir det lite som semester.

– Vår stora jobbtid är nu, när vi sitter och jobbar inför turnén, fixar, planerar och bygger. Givetvis är det jobb och resande under turnén, men det blir också tid där vi får tillbaka allting som vi jobbat för.

Laleh är noga med att betona att det ligger mycket arbete och slit bakom hennes karriär. ”Ha en idé, ta ett steg i taget så du hinner förbereda dig inför nästa steg. Kom till målet på ett sätt där du fortfarande behåller din kärna”.
Laleh är noga med att betona att det ligger mycket arbete och slit bakom hennes karriär. ”Ha en idé, ta ett steg i taget så du hinner förbereda dig inför nästa steg. Kom till målet på ett sätt där du fortfarande behåller din kärna”.Foto: Gustaf Thörn

Hon liknar det vid att planera sitt bröllop.

– Det är otroligt mycket jobb inför, men när man sedan väl står där vill man bara njuta, vara närvarande och verkligen ta in allting.

Annons

Turnén på totalt sju stopp, har premiär den 28 juli i Helsingborg. Redan turnédag två, den 29 juli, intar Laleh Borgholm och slottsruinen.

– Jag blandar ihop minnen lite, med vad som sker på scenen med innan och efter konserterna. Det blir en slags konstiga semesterminnen ihop med att man står på scen. Men tänker jag på Borgholm tänker jag att vi brukar bo på något fint hotell, spela golf ihop med bandet och äta god mat, skrattar Laleh.

– Och pang så är man plötsligt på slottsruin, i den speciella logen bakom scen och ser publiken framför sig. Borgholm är en ganska unik spelplats, och bland den mest intima spelningen vi gör.

Sommarturnén 2023 är Lalehs största någonsin. Under turnén blir hon första svenska kvinnliga artist som genomför en egen konsert på Tele2 Arena.

– Det känns roligt. Jag minns så tydligt när jag satt på ett tåg ensam hem med min gitarr, mitt i natten, och drömde om att få göra sådana här saker. Men det har tagit mig 20 år att komma hit.

Laleh betonar verkligen att allting inte alltid varit lätt.

– I det samhälle vi lever i idag, tycker jag det är så viktigt att säga till barn och ungdomar, att saker tar tid. Det är så mycket prestation och krav idag, och när jag träffar ungdomar som vill jobba med musik säger jag alltid att de ska ha en vision för 20 år framåt.

Att sätta upp för snabba mål tror hon bara kan stressa. Med följd att man börjar kompromissa och riskerar att tappa bort sig själv.

– Ha en idé, ta ett steg i taget så du hinner förbereda dig inför nästa steg. Kom till målet på ett sätt där du fortfarande behåller din kärna. Om det så tar tio år, eller 20 år. Jag har varit med mig själv om att ta steg för steg, så jag är inte chockad att jag är där jag är idag. Men jag har varit noggrann och medvetet hållit mig till det jag är bra på, musiken. Och jag har varit noga med att min musik, mina låtar, ska vara större än mig själv.

Den 28 juli har Laleh premiär för sin stora sommarturné. Redan turnédag två, den 29 juli, intar hon Borgholm och slottsruinen.
Den 28 juli har Laleh premiär för sin stora sommarturné. Redan turnédag två, den 29 juli, intar hon Borgholm och slottsruinen.Foto: Gustaf Thörn

Nu pratar vi bara över telefonen, men man kan ana att Laleh ler på andra sidan luren.

Annons

– När vi sitter och till exempel går igenom En stund på jorden tänkte jag oj, är det min låt, har jag varit med om den här resan? Då är jag tacksam. Och tacksamheten känner jag hela tiden, jag har ju till och med skrivit en låt om det, Tack förlåt.

I den tacksamheten ryms också att förvalta livet.

– Meningen med livet blir mycket roligare om vi lever på något större än bara oss själva. Musiken har gett mig ett sätt att vara, att tänka högt. Att få vara mitt riktigt jag, en hoppfull person, som inte faller in i likgiltigheten eller hopplöshetens mörker. Där vill jag inte vara.

Hon kommer att nämna några rader från sin låt Goliat. ”Och vi ska göra jorden hel, ja, vi ska göra vattnet rent. Ja, vi ska aldrig skada, varandra mer”. Att hon med sin musik, sina texter, blir en del i folks tankar kring att förändra världen.

– Jag tror människor sitter på fantastiska lösningar och vet vad de själva kan göra och är kapabla till för att förändra världen. Det handlar om att väcka det inom dem.

– När jag skrev Goliat nästan grät för mig själv i känslan av att vara som svagast. Efter några år började barn sjunga den, och orden ”vi ska ta över världen”. Plötsligt var det andra som kände igen sig i det jag kände. Det är inte bara jag som tror att vi kan mer och bättre, det gör mig lycklig.

Ännu en gång kan vi ana ett leende i andra änden.

– Jag är lycklig att få vara med i något positivt, delaktig tillsammans med andra. För det finns ett vi.

Fakta

Laleh om fem känslor

När jag står på scen: Oj, jag vet inte riktigt, men jag ler när jag tänker på det. Nu är jag partisk, men jag tycker min publik är så snäll och gullig. Är du singel så passa på att flörta på mina konserter. Det är så mycket söta, härliga människor och det gör mig väldigt hoppfull.

När jag är riktigt nöjd med en egen låt: Direkt i början tänker jag att det här var den bästa låten, nu behöver du inte skriva fler bästa låtar. Jag tror jag har satt ord på mina känslor. Sedan går det några veckor och jag kommer på andra bra texter, och börjar undra över varför jag tyckte att ”du är bara en sten i havet” var fint. Så är man fast igen, börjar gräva, tänka ord och skriva nytt.

När jag hör någon annans riktigt bra låt: Då väcks min producentsida och jag tänker ”åh vad coolt den här basen eller trummorna låter, hur kan jag använde det men med ett poetiskt budskap?”. Det är roligt att kombinera superpopkultur med superfilosofisk poesi, det är en utmaning men en häftig grej.

När jag vinner ett fint pris eller utmärkelse: Jag njuter och blir glad, och det känns roligt varje gång jag får ett pris. Samtidigt är det dubbla känslor som lyfts upp. Jag vet att det finns en sida bakom priset, ett jobb som tagit lång tid och krävt hårt arbete. Jag vill inte att ungdomar, som redan har så mycket krav på sig och tankar om vad de vill uppnå, tror att det är något som bara händer på en gång. Det tar tid, lång tid. Men givetvis blir jag glad att jag att folk gillar och står ut med mig, som kanske inte gör de tydligaste texterna (småskrattar).

När folk gillar det jag gör: Jag skriver om innersta känslor och är öppen och ärlig. Därför blir jag extra glad när människor verkligen förstår vad jag menar, och kopplar med det. Det är något fint och stort.

Lina WatanenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons