Annons
Kultur

Månar med en speciell historia

Sju verk som nu hänger på Torsås bibliotek glänser vackert ikapp med solens strålar. Samtidigt finns en tragisk historia bakom verken.
Torsås/Kalmar • Publicerad 23 januari 2024
Till månen och tillbaka är namnen på samtliga sju verk som Stina Siljing nu visar, som januari och februari månadens konstnär på Torsås bibliotek.
Till månen och tillbaka är namnen på samtliga sju verk som Stina Siljing nu visar, som januari och februari månadens konstnär på Torsås bibliotek.Foto: Privat

Stina Siljing, verksam på Lindöateljéerna i Kalmar, är januari och februari månadens konstnär på Torsås bibliotek.

– Jag har jobbat mycket med plåt, och gör fortfarande, men de verk jag visar på biblioteket är gravyr på kopparplåt.

Annons

Hennes uttryckssätt har under åren varit många och varierande. Förutom plåt arbetar hon även med exempelvis objekt, installation och nu senast även video. Just plåten har följt henne länge, men tidigare har det varit mest vanlig plåt.

– Kopparplåt upptäckte jag för knappt ett år sedan. Jag gillar patineringen. Tänk dig ett koppartak. Först glänser det av koppar, sedan blir det brunt och så går det över till gröna nyanser.

Fyra år har gått sedan Stinas son, Henrik, tog sitt liv. Händelsen finns ständigt med i Stinas skapande. ”Alla verk, och allting jag gör, handlar om det. Men det blir mer eller mindre tydligt”, säger konstnären.
Fyra år har gått sedan Stinas son, Henrik, tog sitt liv. Händelsen finns ständigt med i Stinas skapande. ”Alla verk, och allting jag gör, handlar om det. Men det blir mer eller mindre tydligt”, säger konstnären.Foto: Lina Watanen

På plåten har hon graverat in cirklar. Bakom gravyren tränger den blänkande kopparplåten fram, genom den gröna patineringen.

– Jag tänker att cirklarna är månar. Titeln på alla verken på Torsås bibliotek är Till månen och tillbaka. Det kommer från uttrycket ”jag älskar dig till månen och tillbaka”.

Det var en fras som Stinas son, Henrik, ofta delade med sig av på små handskrivna lappar. 2020 tog sonen sitt liv, en händelse som för alltid kom att förändra allting.

– Alla verk, och allting jag gör, handlar om det. Men det blir mer eller mindre tydligt. Efter Henriks självmord blev konsten en överlevnadsgrej, och en form av bearbetning. Det är det som ger livet meningen. Sedan har jag två andra barn, och de är naturligtvis viktigaste. Men konsten gör att jag kan överleva och leva, och ändå ha det bra och vara glad.

Psykisk ohälsa men även klimatet och måendet i naturen vävs ofta in i Stinas verk.

– Jag tänker att allt man är med om i livet påverkar det uttryck jag har i konsten. Jag vill samtidigt inte skriva någon på nästan, utan har öppna tolkningar. Min tolkning är min, andra får själva känna och uppleva.

Bakom den gröna patinerade ytan kommer den graverade cirkeln fram. När solen lyser på och strålarna träffar verket är det som att cirkeln, föreställande en måne, glänser helt av sig själv.
Bakom den gröna patinerade ytan kommer den graverade cirkeln fram. När solen lyser på och strålarna träffar verket är det som att cirkeln, föreställande en måne, glänser helt av sig själv.Foto: Privat

Den 10 februari, och en månad framåt, är Stina aktuell på galleri Eldhunden i Bromma, ett satellitgalleri till Konstnärshuset i Stockholm.

– Galleriet är 220 kvadratmeter stort och det är min största utställning, och även min första separatutställning i Stockholm. Det är jätteroligt och jag ser verkligen fram emot det, samtidigt som det är lite nervöst, säger Stina och tillägger.

– Jag kommer visa dels runda målningar med kopparplåt och en ny video. Men jag jobbar också med installationer i rummen. Det blir alla mina material och olika uttrycksformer.

Lina WatanenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons